Семейна мандра в Бъзън стана първата в областта и деветата в страната, която произвежда сирене и кашкавал изцяло от собствено мляко и го предлага без прекупвачи на пазара.
Малкото предприятие се върти от двама съпрузи и сина им според изискванията на Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните, която облекчава работата на малките стопанства и им дава възможност да затворят кръга. От производители на суровини те стават производители и на готови продукти, с които търгуват самостоятелно, без посредници, които да ги притискат и да отнемат печалбата от труда им.
Философията на наредбата е да доближи производителя до потребителя. Всеки клиент има право да дойде на място в мандрата, да види при какви условия се произвеждат сирене и кашкавал и какво съдържат двата продукта, коментира директорът на Областната дирекция по безопасност на храните доц.д-р Владимир Хвърчилков.
Семейството на Чавдар Чавдаров отглежда седем крави във ферма в края на Бъзън. След като млякото от тях се издои, се вкарва в охладителна вана, после по млекопровод отива в пастьоризатора. Там се загрява до 72 градуса и се вкарва във ваната, където се превръща в сирене.
За да се направи кашкавал, се използва друга технология. Млякото се бърка на ръка в пастьоризатора със специална сферична бъркалка до превръщането му в подобна на тесто хомогенна маса. След това се прехвърля в малка вана да втаса. Когято и този процес приключи, се нарязва на парченца, които се поставят в ашламатор, нагрят до 75-78 градуса. Там тестото се бърка с дървена лъжица до омекване и се поставя в калъпи, които зреят 50 дни в хладилна камера при температура 6 градуса.
Кило добро сирене се прави от 6 литра мляко, а кашкавал - от 12-13 литра мляко. Истинското сирене зрее 25 дни, докато добие лек жълтеникав оттенък. За качеството на кашкавала също може да се съди по цвета - той трябва да е наситено жълт, но само цветът не е достатъчен за преценка, обяснява производителят Чавдар Чавдаров.
Мандрата работи официално от 15 май и вече е сключила първите си договори за доставка на сирене и кашкавал с няколко обекта в Русе. Отделно се изпълняват и заявки на клиенти по домовете.