Двама русенски каналджии са заловени в Никопол при опит да изведат с ферибота от страната девет нелегални сирийци, укрити в много хитър тайник в микробус.
Засечката е станала в 21 часа във вторник на ГКПП „Ферибот“, където дошъл за проверка великотърновски микробус „Ивеко“, натоварен със 100 касетки кисело мляко. Зад волана бил 56-годишният В.Д., а до него седял с година по-възрастният му съгражданин И.В. Граничните полицаи забелязали, че вместо да се плъзга, страничната врата на товарното помещение се отваря надясно. Щом натиснали бравата, пред тях се появил тайник на гърба на шофьорската кабина, в който били натъпкани незаконните пътници. Достъпът до скривалището бил през тавана на буса, под хладилния агрегат, а от помещението вратата към него не се виждала.
По всичко личи, че тайникът е направен именно за извеждане на хора през границата, казаха вчера за „Утро“ работещи по случая. Автомобилът се ползвал от В.Д. с пълномощно от собственика му от Велико Търново и в момента се изяснява дали това е първият опит за извеждане на имигранти с него.
След изваждане на чужденците се разбрало, че седем от тях вече имат статут за бежанци у нас, но не могат да излязат легално през Румъния заради забраната от март.
Бегълците, шофьорът и спътникът му са задържани в РУП-Никопол.