Една възможност за изключително печеливш бизнес - отглеждане на култивирани трюфели, беше представена вчера в Русе по инициатива на асоциация „Еврорегион Данубиус“, трансграничен бизнес център „Данубиус - Гюргево“ и Областна администрация.
От летния черен трюфел могат да се изкарат по 100-150 евро за килограм. Черният трюфел Меланоспорум пък върви между 500 и 800 евро за килограм. Най-търсен, най-вкусен и съответно най-скъп е белият трюфел, чиято цена започва от 1000 и стига до 4000 евро.
Това обясни представителката на румънската фирма Il Tartufo Alba Ана Лазар-Мара, която представи пред русенски земеделци отглеждането на лешникови дървета, заразени с тази най-ценна за кулинарията гъба. Фирмата има български филиал и се ангажира да предостави на пионерите в Русе всичко необходимо за една плантация за трюфели, да ги консултира и накрая да изкупи продукцията им.
Трюфелите, които са известни като „диаманти в градината“, не са бизнес от днес за утре и изискват точно спазване на всички правила. Те живеят в симбиоза с кореновата система на дърветата, така че грижи трябва да се полагат и за двете растения. Ана Лазар-Мара обясни, че при отглеждането им е абсолютно забранено използването на химически препарати. С други думи, не трябва да има никакво пръскане и торене.
Най-важното нещо е почвата. Тя не бива да бъде киселинна, разположението и наклонът й също са от значение. Преди да се правят насаждения, са нужни предварителни замервания на Ph-то на почвата. От анализа на почвите зависи и какъв тип трюфели ще се отглеждат.
Има специфика при напояването и брането на реколтата, но фирмата се ангажира да консултира всички, които се заемат с отглеждането на гъбите, предназначени за богати ценители. Тъй като трюфелите се откриват със специално обучени кучета, тя осигурява и тях. Ще предоставя под наем животните или пък ще дресира кучета на стопаните.
Според румънската фирма поддръжката на лесковата градина, заразена с трюфели, не изисква големи разходи, още повече че тя може да издържи 40-50 години.