Организацията за забрана на химическите оръжия реши да отложи заседанието си в неделя в Хага за унищожаването на сирийските химически оръжия, съобщи организацията.

Дипломатически източници съобщиха, че текстът, който трябваше да послужи за основа на работата по време на заседанието, обсъждан от американски и руски представители, все още не е готов. "Срещата на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия относно Сирия, планирана за 22 септември, беше отложена", съобщи организацията в комюнике. "Ще обявим новите дата и час възможно най-скоро", се казва още в съобщението.

Срещата, която беше отлагана многократно, трябва да позволи на 41 държави членки на Изпълнителния съвет да обсъдят присъединяването на Сирия към Конвенцията за химическите оръжия и началото на програмата за унищожение на оръжията.

Присъединяването на Сирия към Конвенцията от 1993 г. за забрана на химическите оръжия е част от плана, договорен от САЩ и Русия миналия уикенд в Женева, за унищожаване на сирийския химически арсенал. Петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Франция, Русия, Китай и Великобритания) провеждат и консултации по проект на резолюция за гарантиране на ефективното унищожаване на сирийските химически оръжия.