Все повече деца страдат от затлъстяване, гръбначни изкривявания, алергии, имат проблеми с очите и дори високо кръвно налягане. Това сочи тъжната статистика, която провокира Красимира Лазарова да създаде русенската Академия „Здравен дизайн“. А целта й е да предложи ново качество на живот чрез алтернативни методи на лечение, самоусъвършенстване и информираност. Красимира Лазарова не е лекар, но от години е „заразена“ от идеята за неограничените възможности на човешкото тяло и дух. Затова тя, която доскоро въртеше транспортна фирма, решава да помага на хората да разберат повече за здравословния начин на живот.

Уроци по здраве и самоусъвършенстване - така най-общо могат да се нарекат първите курсове за деца и тийнейджъри, които Академия „Здравен дизайн“ започва на 30 септември. В рамките на 6 дни от 9, 13 и 17 ч по 3 часа дневно малчуганите и младежите ще получават ценни уроци по здраве - физическо и психическо. Преподавател ще бъде известната столична психоложка и хипнотерапевт Ирина Недялкова, известна с уменията си да диагностицира проблемите чрез професионални тестове. Академията
не е училище по магия, но предлага магически резултати
бърза да разсее родителските съмнения Красимира Лазарова. Тайната се крие в комплексната методика за работа с тяло и психика, чрез която децата ще си създават навици за физическо и психическо здраве.
В групата от 5 до 12 години малките ще научават как и кога да се хранят, кои храни са вредни и кои полезни за тях, колко са важни сънят и движението и много други полезни неща. При това не дидактично, както го правят мама и татко вкъщи, а така, че да се забавляват.
Лечебна гимнастика и лечебна дихателна гимнастика
са другите методи, чрез които децата постепенно ще се отърват от проблеми като гръбначни изкривявания, кривогледство или късогледство, кожни проблеми. Както обяснява Красимира Лазарова, комплексните методики действат също на имунитета, който пази тялото от болести. Когато той се вдигне, малчуганите могат да се простят с честите простудни и вирусни заболявания, а дори и с алергиите си.
Заниманията имат за цел да повлияят и детската психика. Ирина Недялкова е постигнала невероятни успехи с преборване на страховете, които често мъчат малчуганите. Да се отърват от тях е много важно за личностното им развитие, защото обикновено именно заради тях те са изложени на незаслужен присмех, коментира Лазарова. И напомня на всички родители, че ако искат децата им да бъдат успешни хора, трябва навреме да се погрижат те да растат здрави и щастливи.
Тренингът при малчуганите включва още и специални упражнения и тестове, които ще подобрят концентрацията, вниманието и паметта им. Със сигурност това ще повлияе положително върху резултатите им в класната стая.
Бъдещето ни е пряко следствие от действията
които предприемаме - в тази максима вярват членовете на Академия „Здравен дизайн“ и в това искат да убедят тийнейджърите и техните родители. Затова в курса за младежи от 13 до 18 години те първо ще получат представа за своите способности и как да ги използват в живота, за да успяват. Опитът на водещия психолог Ирина Недялкова в това отношение показва бързо възприемане и изграждане на трайни позитивни навици, повишаване на самооценката, намаляване на стреса и положителни промени в социалното поведение.
Всички знаем колко трудна възраст е юношеството и колко много точно тогава децата ни се нуждаят от разбиране и подкрепа, казва Красимира Лазарова, убедена в ползите, които психологическите сеанси могат да имат. Защото за един тийнейджър почти винаги е по-лесно да разкрие душата си пред непознат, отколкото пред родител.     
Умението да разбираш себе си и другите е ключово знание
на което младите хора ще бъдат научени в Академията. Това, както подчертава и консултантката Красимира Лазарова, стои в основата на себереализацията. Тя разказва, че по време на тренингите младежите ще усвоят как да постигат емоционална стабилност, да се владеят, без това да се отразява негативно на здравето им. И посочва, че в последните години при провеждане на интервюта за работа в САЩ и някои други развити страни вече не се взема под внимание коефициентът на интелигентност IQ, а се държи на нивото на емоционалната интелигентност. Обяснението е просто: който умее да се справя с емоциите, като ги управлява, със сигурност е по-адаптивен и по-лесно може да се справя с различни задачи.
Хората трябва да бъдат информирани, а не променяни
това е нашето дълбоко разбиране, казва Красимира Лазарова. Самата тя споделя, че лично е разбрала, че по пътя към здравето не се върви много лесно, но пък хоризонтите, които се разкриват, са чудесни. От доскоро рекламно лице на космодиска тя вече се хвали, че няма нужда от него. Постигнала го със здравословно хранене и гладуване и с малък комплекс упражнения и сугестия. Днес Красимира Лазарова на сто процента е убедена, че здравето е в ума, а не в аптеката. Както и че човекът е единство на тяло, дух и ум, и ако едното от троицата страда, страдат и другите.