Лятно училище за детска лечебна изправителна гимнастика отваря врати в Медицински център „Медика Експерт“, като родителите няма да плащат никакви такси, съобщиха от здравното заведение.
Предвиждат се три групи, които ще започнат работа в зависимост от края на учебната година, както и степента на гръбначно изкривяване. Всички деца и младежи, които се запишат, ще преминат преглед първо при специалист и ще им бъде изготвен индивидуален комплекс за изправителна гимнастика. Ако е необходимо и степента на изкривяване е по-голяма, ще бъдат назначени и апаратни физиопроцедури.
Причини за гръбначното изкривяване могат да бъдат както неправилната стойка и тежките ученически раници, носени на едно рамо, така и лошото хранене. Възможно е изкривяването да е в резултат на плоскостъпие или други деформации на ходилото. Затова специалистите съветват по време на активния растеж на децата да се прави скриниг на всеки 3 или 6 месеца.
Заниманията в училището ще са с продължителност един час, два пъти седмично, и ще бъдат съобразени с децата и техните родители.