Тримата български тенори Георги Петров, Веселин Вачев и Борис Луков ще огласят централния площад в Русе на 30 май от 19.30 часа. Изпълненията на италиански канцонети, евъргрийни, руски шлагери и попуярни български песни ще бъдат достъпни за всички ценители на музикалното изкуство, тъй като концертът, който организира „Дунав прес“ по повод 150-годишнината на фирмата, ще бъде подарък за жителите на града. В празничната програма ще участват също и дамският квартет „Интро“, който интерпретира класическа музика, и една от русенските емблеми - фолклорен танцов театър „Найден Киров“. Ако времето е лошо, концертът ще се състои в Голямата зала на Доходното здание. 
Артистичната изява всъщност поставя началото на поредица от събития, посветени на юбилейната годишнина, белязана и от връчената преди дни награда „Русе“ за „Дунав прес“. Създадена още през 1864 г. като първата в пределите на България машинна печатница, русенската типография много бързо се превръща в един от културните институти на възрожденската ни държава. Само за десетилетие от основаването в нея са отпечатани 163 книги и други издания, след Освобождението тя остава на челна позиция в страната до одържавяването след 9 септември 1944 г., а след това е втора след софийската.
Днес „Дунав прес“ като правоприемник на печатница „Дунав“ е отново сред най-добрите в технологично отношение, каза вчера на пресконференция изпълнителният директор Николай Алексиев. В момента нашата продукция достига до повече от половината пазари в ЕС, като в последните 3-5 години фирмата бележи технологично развитие, адекватно на най-добрите европейски практики, обясни Алексиев. В последните пет години направените инвестиции с цел подобряване и повишаване на производствените мощности възлизат на 5 милиона евро, посочи той и добави: „Само един от последните ни реализирани проекти ни даде възможност да закупим иновативна полиграфическа машина на стойност около 5 млн. лева, чиято скорост на печат е 15-18 000 листа в час, това е единствената такава машина на Балканите“.
Въвеждането на модерна техника повишава качеството и гарантира конкурентоспособност, но при нас е характерно и че тя, противно на очакванията, не означава намаляване на персонала, заяви Николай Алексиев. В „Дунав прес“ работят около 150 специалисти, а средната възраст е 35-45 години. Полиграфията е аристократична професия - доказано е в годините, а днес то означава и перфектна подготвеност на кадрите, добави директорът.
В годината, в която фирмата отбелязва век и половина от създаването си, предстоят още дни на откритите врати през октомври, когато се очакват над 300 партньори, клиенти, приятели да посетят русенското предприятие, съобщи Валентин Венков от управителния съвет на „Дунав прес“. Очаква се и издаването на книга с дисертацията на историка Иво Жейнов „Печатарското и издателското дело в Русе“, авторефератът на която вече е отпечатан.
На въпрос на „Утро“ дали управата на „Дунав прес“ не се изкушава да създаде музей на печатарското дело в България като наследник на печатницата - едно от първите влезли в държавата европейски въведения, Николай Алексиев благодари за идеята и увери, че ще помислят ако не за цял музей, то поне за експозиция, в която фирмата със сигурност има какво да покаже.