В положение на нокаут се намира Коалиция за България след резултатите от провелите се в неделя избори за Европейски парламент, коментира на пресконференция вчера депутатът и областен лидер на ГЕРБ Пламен Нунев. Според него дори това, че вотът съвпадна с абитуриентските балове и забраната за риболов падна нечувано рано, не е помогнало на социалистите.
Нунев, председателят на общинския предизборен щаб Иван Григоров и депутатката Светлана Ангелова благодариха на гласоподавателите за подкрепата, с която спечелиха третата поредна победа на евровота. Като общини-победители бяха посочени Русе, Иваново, Бяла и Ценово, където ГЕРБ е първа политическа сила. В Сливо поле, Борово и Две могили партията е останала на второ място, а във Ветово е на трето след ДПС и „България без цензура“.
„От 211 секции в Русе губим в тези, където има концентрирано ромско население“, анализира Григоров и даде пример със секции 50, 51, 52 в Селеметя и секцията в кв.“Тракция“, където най-много гласове е събрала „България без цензура“. Григоров подчерта обаче, че в Червена вода ГЕРБ бие убедително и изрази своята увереност, че този вот ще се повтори и на 8 юни, когато предстоят извънредни избори за кмет на селото. Нунев пък посочи протокол от старчески дом, където ГЕРБ за първи път печели.
„Смятам, че от 1990 година нищо ново няма при социолозите. Този път обаче тотално се оляха. С 1-2% да сбъркаш, е нормално, но да се изкривява общата картина, е пълен цинизъм и гьонсуратлък“, коментира Нунев по повод последните данни преди вота в неделя на три от агенциите, които предричаха победа на Коалиция за България. Според него в нормална държава повече не трябва да се дава екран и поле за изява на голяма част от социолозите. Той посочи като най-голям куриоз на евроизборите огромния брой наблюдатели, които дори не знаели кого представляват, а част от тях се мислели за представители на политически партии, което е незаконно. Затова депутатът смята, че трябва да има законодателни промени в тази посока.
„Резултатът от вота не е максимумът на ГЕРБ и партията има още резерви, които ще използва за представянето си на предсрочните парламентарни избори“, коментира още Нунев. Той посочи, че настоящият състав на парламента е нелегитимен и не представлява волята на гражданите. Нунев поздрави Реформаторския блок за доброто си представяне на изборите и ги посочи като бъдещ партньор на ГЕРБ в управлението на страната. Според него преференциалното гласуване за реформаторите се дължало на проблем в подреждане на листата и затова водачът й Меглена Кунева е била изместена от гласоподавателите. А гласуването за Коалиция за България със зачеркване и на квадратчето с номер 15, и на кръгчето за преференция, благодарение на което поставеният под номер 15 Момчил Неков може да измести от челното място Сергей Станишев, той определи като „резултат от качествената агитация на партията“.
„Надявам се правителството да прояви разум и да подаде оставка, иначе следва катастрофа“, коментира Светлана Ангелова, като посочи, че обещанията им за повишаване на доходите, пенсиите и работните места са били лъжливи и са им изиграли лоша шега.
Местните лидери на ГЕРБ посочиха, че постигнатият резултат в Бяла е невиждан досега и единствената им загуба в самия град е в секцията на Психиатричната болница, а в селата губят на места с турско население. Като странен бе посочен вотът в Белцов, където въпреки чисто българското население ГЕРБ излиза пред ДПС само с един глас при резултат 50:49.