- Г-н Илиев, бързо ли се разбрахте с президента на клуба Валери Андреев?
- Първите ни разговори тръгнаха преди десетина дни. Седнахме, обсъдихме ситуацията, нямаше нужда от много приказки и ето че аз ще съм наставник на тима. Във вторник вечерта проведох и опознавателна тренировка с 15 момчета.
- Не е ли рисковано да се захванете с отбор, играл довчера във втора дивизия?
- Предизвикателството е сериозно не само за мен, но и за целия град въобще. Аз имам добра памет и знам какво даде Русе на българския волейбол. Оттук нататък обществеността обаче ще трябва да е солидарна с този отбор, защото поканата за участие в Суперлигата е голямо признание за града. Тази покана означава и отговорност, затова се надявам, че обществеността ще се отвори към волейбола. Хубавото е, че феновете ще могат да видят на живо най-силните волейболисти на България. Нашата задача пък ще е да ги радваме с красива и резултатна игра.
- Възможно ли е да бъдете конкурентен отбор със сегашната селекция?
- Познавам добре отбора на „Дунав“, защото през последните 2 години играх 4 пъти срещу него като треньор на „Хайстер“. Първите ми впечатления са, че момчетата се стараят и че са на добро техническо ниво. Ясно е обаче, че им липсва опит. Освен това волейболът не е приоритет за повечето от тях, тъй като са студенти. Нашата задача ще е да им осигурим пълноценен тренировъчен процес, без, разбира се, учението да страда за сметка на спорта. Селекцията? Ще се наложи да търсим попълнения, защото е ясно, че мачовете в Суперлигата са на друго, на много по-високо ниво. В петък ще разговарям по темата с г-н Андреев. Много е важно да сме наясно какви състезатели на какви постове ще ни трябват. Разбрах от г-н Иван Михайлов /член на УС - б.р./, че добри волейболисти питали дали не могат да се присъединят към „Дунав“.
- Можете ли да съобщите имена?
- На този етап не. Искам да кажа обаче, че няма да позволим на никого да ни извива ръцете.
- Мислите ли за първи контроли?
- Вероятно ще търсим контакти за проверки с „Добруджа“, „Ботев“ /Луковит/, „Габрово“.
- Каква ще е основната задача пред „Дунав“?
- Да се представим достойно, което значи да задържим мястото си в Суперлигата. През този сезон тя ще е от 12 тима, но догодина ще е от 10 и всеки мач ще е на живот и смърт. Затова трябва да направим отбор, който да играе без големи колебания.
- Какво първенство ни очаква?
- Ще е интересно. Лично аз съм любопитен да видя по какъв начин ще се администрира Суперлигата. Знаете, че тя ще се опира вече и на мениджърски пул, основна фигура в който е Любо Ганев. Той е бил мой състезател. Освен това е русенец. Мисля да се срещна и да разговарям с Любо, защото ще ни трябва лоби в най-добрия и почтен смисъл на думата.