„Пет лева за вход!“ - с този изненадващ императив били посрещани стотици русенци, които в последната вечер на бирфеста на кея решили да пийнат бира на фона на изпълненията на рокаджиите от група „Сигнал“.
Нали беше обявено, че забавленията по време на феста ще бъдат безплатни, възмущаваха се граждани, които категорично отказали да платят за силиконовата гривна, предлагана срещу петарката. Много от навилите се да слязат на кея вечерта във вторник просто обърнали гръб на „събитието“ и си намерили друго развлечение.
Това направо намирисва на рекет, не спести огорчението си русенец, който добави: „В събота вечерта слушахме час и половина звезда от световна величина - и зашеметяващият концерт на Джон Лоутън беше напълно безплатен, а сега ми искат пари за нещо, което е обявено с вход свободен!“.
Не е било предвидено заплащане за изпълненията на група „Сигнал“, заяви категорично вчера кметът на Русе Пламен Стоилов. Реагирахме незабавно и прекратихме това безобразие още при първите постъпили оплаквания, каза той. Стоилов е разпоредил проверка, която ще установи дали има нарушения от страна на организаторите. Ако има такова нещо, ще последват санкции, увери кметът.
„Като теглихме чертата, се оказа, че след цялата дандания всеки от петимата организатори на бирфеста е на минус с 1200-1300 лева. Това бе причината да пуснем входни билети за концерта на „Сигнал“, обясни председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев. Освен неговата „Кралска закуска“, във фестивала инвестирали „Фурнари“, „Ла Крема“, „Кръстника“ и „Уолстрийт“. Без продадените 700 билета загубата им щяла да бъде още по-голяма. Най-сериозна причина за финансовия провал организаторите виждат в студеното през последните дни време, което изобщо не предразполагаше към запиване с бира.
„Не знаехме, че нарушаваме някаква наредба, като продаваме билети, купихме си ги от Данъчното и с тях всичко е редовно. Ако не могат да се вземат пари за продажба на билети за публично място, защо тогава общината ни взе над 4000 лева тротоарно право за същото“, пита Иванчев.