Само три конкурса за оперни диригенти се провеждат в света, Русе е домакин на един от трите. Това каза вчера диригентът Огнян Драганов, съорганизатор на протичащия в момента в Русенска опера тест „Blue Danube“, който се провежда през две години от „Blue Danube Musik Impresario“, Австрия.
България е малка по население, но е много силна оперна държава, каза президентът на Blue Danube Musik Impresario Антъни Арморе. Председателят на международното жури Лари Нюланд също не скри удоволствието си да работи в Русе.
Чудесно е, че сме в този красив град, а хората във вашия оперен театър са много дисциплинирани и всеотдайни, каза Нюланд. Той посочи широкия диапазон от млади диригенти, които участват в конкурса - 57-те участници са от 24 страни, като има дори представители на Ирак и Иран, а в оценяващата комисия специалистите са от Ню Йорк до Русия. Работата на конкурса наблюдават директори на оперите в Бърно, Острава, Ливорно, Сараево и други.
Нивото на конкурса е много високо, талантите са големи, но и много различни, така че работата ни е доста трудна, обясни членът на журито Юрий Илинов, директор на операта във Волгоград. В момента вече тече третият тур на конкурса, за който са се класирали шестима участници. От тях ще бъдат излъчени трима победители, наградите за които ще бъдат ангажименти в оперни театри в Чехия, България, Босна и Италия. На 20 септември от 10 ч в зала „Филхармония“ ще се състои Отворен ден на оперното пеене, като русенци свободно ще могат да влизат на прослушването на около 50 певци от различни балкански държави. Вечерта от 19 ч в салона на Операта тримата лауреати ще дирижират „Бохеми“. Входът е с билети.