Четири години затвор присъди вчера Русенският окръжен съд на 10 пъти осъждания Наско Ангелов заради това, че със солидна доза хитрост и щипка сила успял да ограби златните накити на три пенсионерки. 30-годишният мъж си издейства доста леко наказание, след като се призна за виновен по всички обвинения и така значително намали присъдата си. Най-вероятно обаче тя ще бъде протестирана от прокуратурата пред Апелативния съд във Велико Търново, тъй като държавното обвинение поиска 5 години и 4 месеца затвор за опитния крадец.
Наско излязъл от затвора през март 2013 година, където излежал десетата си поред присъда. Набързо обаче се върнал към престъпния си начин на живот, но вместо към кражбите, в които бил спец от малък, насочил усилията си към грабежи. Негови жертви през август и октомври станали три възрастни жени - двете на по 83 години, а третата - на 82. Опитният престъпник успял да свие от тях 4 обеци и 2 пръстена от 14-каратово злато на обща стойност 1113 лева.
Въпреки ниското ниво на образование, което получил в интерната в Бръшлян, където израснал, умът на Наско бил остър като бръснач, когато тръгнел да върши престъпления. Той успявал да се сприятели с пенсионерките, като им обяснявал, че има баба на тяхната възраст, и ги залъгвал с измислени истории за нея. Лесно заблуждавал наивните възрастни дами и набързо спечелвал доверието им. За тази цел 30-годишният рецидивист дори се вклинил в пенсионерски клуб и ходел на негови сбирки, където си набелязвал жертвите.
Самите грабежи започвали по един и същ начин - с комплименти за красивите златни бижута, които носели дамите. Наско дори прилъгвал пенсионерките, че точно такъв накит планирал да купи за рождения ден на баба си. В крайна сметка успявал да остане насаме с възрастните жени. Те наивно му показвали пръстените си, а хитрецът набързо ги издърпвал от ръцете им и хуквал да бяга. По същият метод, уж да огледа обеците, Наско светкавично ги смъквал от ушите на жертвите си и се изпарявал. И тъй като потърпевшите са на преклонна възраст, една от които дори в инвалидна количка, нито можели да се съпротивляват, нито да хукнат след крадеца. Точно заради трудната подвижност и невъзможността да възпрепятстват грабежите, Наско се е прицелил във възрастни жертви, които нямало как да му се опрат, подчерта прокуратурата. И добави, че освен десетте си присъди, срещу 30-годишния рецидивист се водят още седем досъдебни производства за измами, обсебване и кражби.
Това е едно нещастно момче, което от малко е без баща и майка. Търсел е начин да задоволи екзистенциалните си нужди, и то не като посяга и удря, а просто с измама. Затова трябва да му се даде шанс, посочи защитникът на Наско. Самият рецидивист пък сподели пред съда, че осъзнава грешката си и иска минимална присъда, тъй като мечтае един ден да се разхожда с жена и дете по центъра. Освен това Наско поиска да бъде настанен за лечение в отделение за психично здраве, тъй като не бил никак добре. Дори в началото на заседанието той поиска да му бъде изготвена повторна експертиза на психичното състояние. Малко след това обаче се отказа, за да може да се възползва от съкратената процедура и да получи с 1/3 по-леко наказание от това, което предвижда законът.