Николай Николов е вторият известен кандидат за поста окръжен прокурор на Русе. Той ще се бори за мястото на настоящия административен ръководител на Окръжна прокуратура Огнян Басарболиев с районния прокурор Георги Георгиев. На сайта на Висшия съдебен съвет засега фигурират само тези две кандидатури за поста, но не е изключено да се появят и други претенденти.
Николов има 26 години юридически стаж като към момента е прокурор в Окръжна прокуратура. Той влиза в съдебната система през 1986 година като стажант съдия, а само след две години вече е младши прокурор. От 1990 до 1995 година става заместник районен прокурор, а до 2001 година оглавява Районна прокуратура. След това до 2010 година е заместник окръжен прокурор. През 2011 година, по случай навършване на 50-годишен юбилей, Николов е награден с грамота и плакет на Прокуратурата на Република България за високи професионални качества при изпълнение на служебните задължения.
Биографиите, концепциите за управление и атестациите на двамата кандидати за шефове на Окръжна прокуратура са публикувани на сайта на ВСС. Пред тях обаче стоят още процедури, между които становища на комисията за професионална етика и превенция на корупцията, както и събеседване.
Самият Огнян Басарболиев, който след два мандата начело на Окръжна прокуратура няма право на трети, кандидатства да оглави Апелативната прокуратура във Велико Търново, където съперник му е Милчо Генжов, който обаче е кандидат и за втори мандат  окръжен прокурор на Габрово.