Гостите на Русе, дошли от Горен Дунав с туристическите круизни кораби, имаха уникалния шанс да присъстват на един от най-вълнуващите български празници и сами пожелаха да се влеят в шествието за 24 май.
В Деня на българската просвета и култура към площада се насочиха два лъча от ученици на всичките 39 училища в общината. Единият, този с начало пред Паметника на Альоша, бе предвождан от Духовия оркестър с диригент Димчо Рубчев, а другият тръгна от площад „Батенберг“ и направи обиколен от разкопаната „Александровска“ маршрут.
Когато всички се събраха пред сградата на Общината, областният управител Венцислав Калчев и кметът Пламен Стоилов поздравиха с тържествени слова децата и техните учители. И двамата първи мъже припомниха факта, че именно в Русе, като учител в Мъжката гимназия, учителят по френски Стоян Михайловски написва текста на бъдещия химн в прослава на братята Кирил и Методий.
Тържеството на площада продължи с изпълнения на талантите от Общинския детски център за култура и изкуство. По същото време ценителите на хоровото изкуство можеха да се насладят на празничен концерт-матине в зала „Европа“ на Доходното здание с изпълненията на хор „Свети Георги Победоносец“ в съпровод на пианистката Божена Петрова и под диригентството на Мина Влайкова.