С обидно ниска избирателна активност се отличи най-европейският град на България на вчерашните европейски избори и остана последен в страната по този показател. След обобщаването на данните стана ясно, че на вчерашните избори Русе и регионът са регистрирали най-слабото гласуване от 24 години насам. За сметка на това по секциите имаше цели 1062 застъпници. Към тях се добавиха и 885 пълномощници на партиите. Имаше и наблюдатели, които се регистрират в ЦИК и броят им не е известен в Районната избирателна комисия.
Това многобройно войнство от партийни довереници често превъзхождаше по численост гласоподавателите, а
изобилието на хора с баджове и етикети на гърдите постави въпроса за купения и контролиран вот
Някои от наблюдателите и застъпниците без притеснение споделяха кой ги е наел, но повечето предпочитаха да замълчат.
Малко преди 10 часа сутринта в Русе едва 2500 души си бяха направили труда да се разходят до урните, а в областта общият им брой беше 7000. След 11 часа имаше известно раздвижване, а в 17 часа Районната избирателна комисия отчете: 44 231 избиратели от Русенска област са упражнили своя вот, което е 20,5%, а в Община Русе гласувалите са 28 200 или 18,5%. По същото време в допълнителните секции ситуацията беше такава: в МБАЛ-Русе от 70 гласоподаватели са гласували 50, в ареста от 28 - 20, в Онкото от 25 по списък - 11. Най-голяма активност са отбелязали пациентите на Центъра за психично здраве. Там от 115 избиратели са пуснали бюлетина 104.
В края на изборния ден активността на областта стигна 27%, но во Русе почти не помръдна - 22% по неофициални данни на РИК.
В деня на изборите се оказа, че в сравнение с данните от преди 2 седмици в окончателните списъци избирателите са със 100 по-малко или хората с право на глас в областта са 215 170, а в Община Русе - 152 170.
Председателят на РИК Десислава Дивчева обяви, че при откриване на изборния ден
в 4 секционни комисии са направени промени в ръководствата, а 5 комисии работят с по един член по-малко
което обаче не е проблем. Дивчева обясни, че някои членове на СИК просто не са се явили. За съжаление, законът не предвижда санкции за тях.
За първи път в Русе имаше подвижна секция. Тя ще обслужи 20 гласоподаватели. Според любопитната статистика нито един гражданин от друга държава членка на ЕС не е поискал да гласува в Русе. Имало само едно удостоверение за гласуване на друго място и то на член на СИК.
Също като гласуването анемични бяха и жалбите за нарушения
Първата бе подадена от Мариян Димитров от „Българската левица“ заради залепени плакати на по-малко от 50 метра от секциите в Икономическата гимназия. Той поиска санкции за кмета на Русе, защото не бил изпълнил старо решение на РИК.
Няма да има последствия, защото преди плакатите бяха на ГЕРБ, а сега са на „Атака“ и няма как да бъде доказано, че  Стоилов не е изпълнил нашето разпореждане, обясни Дивчева. Тя уточни, че на секционните комисии е разпоредено да махнат агитацията. Подобни сигнали от други секции постъпваха и по-късно през деня.
Сдружение „Съхранение на демократичните ценности“  пусна жалба, че секция N52 не е отворила точно в 6 часа и така е попречено на някои да гласуват. При проверката сигналът не бил доказан.
От БСП се оплакаха, че кметският наместник на Широково Рашо Радков агитирал пред избирателната секция, а в Пепелина има стикер на АБВ на по-малко от 50 метра от секцията. Другата жалба бе за превозване на гласоподаватели до урните с автомобили в Русе и Тетово. За сигнала от Тетово РИК е потърсила за съдействие полицията. Случаят е подаден на прокуратурата, която отказала да образува производство поради липса на данни за престъпление.
Един председател на СИК в Русе се жалва, че
някой откраднал бюлетината-образец
поставена пред секцията.
В СИК №55 двама избиратели са пуснати заедно да гласуват, гласи друга жалба. При проверка на РИК всички членове на комисията се подписаха, че това е лъжа.
Десислава Дивчева съобщи още, че през деня имало няколко оплаквания за недопуснати наблюдатели с удостоверения от ЦИК. На комисиите било напомнено, че нямат това право. 
В графата с изборните куриози може да се впише желанието на жена да гласува в една от секциите в училище „Алеко Константинов“ вместо съпруга си, който не бил добре, но й дал нотариално заверено пълномощно. Законът не предвижда такава възможност и тази екзотична молба остана неуважена.
През деня постъпиха и оплаквания от граждани, че вотът им може да бъде разкрит, тъй като бюлетините се сгъвали само един път и при пускане в урната се отваряли.
Десислава Дивчева обясни, че едва след обученията на членовете на избирателните комисии дошло указанието на ЦИК как да се сгъват бюлетините. Хората могат да сгънат бюлетината и допълнително, уточни тя.
Обиколка на „Утро“ вчера показа, че
най-масирано присъствие на наблюдатели имаше в училище „Алеко Константинов“ в Селеметя
Политически осъзнатите граждани с осезателно тъмен тен там не споделиха кой им плаща хонорарите, но пък един от тях охотно обясни, че с дейността си помагат на държавата да се оправи и че бдят да няма инциденти. Пред вратите на секциите също се навъртат неколцина „помощници на държавата“, като един от тях директно си призна, че там го е сложила една от най-шумните партии, независимо че наблюдателите де юре са представители на неправителствени организации и би трябвало да са независими.
В избирателните секции в училище „Васил Левски“ също имаше голям наплив от наблюдатели и застъпници. Тук доминираше нечуваното сдружение „Граждани за свободна България“. 
В Тракцията повече се вълнуваха от абитуриентските балове
Една от къщите там бе украсена с балони по този повод, а на метри от избирателната секция няколко мургави мъже бяха опънали трапеза върху капака на един автомобил.
Изборите не ни интересуват, никой не ни е занимавал с нищо. Някъде може и да плащат, ама нас винаги ни подминават, убеждава ни един от мъжете.
На битака на ул. „Потсдам“ пък имаше повече избиратели отколкото в секциите. Там повечето търговци и посетители коментираха, че няма да гласуват, защото според тях всичко било предварително нагласено.
В подобни разговори и разсъждения денят се изниза, а Русе изпрати третата кампания за избор на европейски депутати с най-слабото гласуване. Вина за това имат главно тези партии, които проведоха агресивна, претенциозна и натрапчива предизборна кампания, която отблъсна много хора от урните, вместо да ги привлече.

Как гласувахме през годините

На първите избори за Европейски парламент през 2007 година избирателната активност в Русе беше 28,50%, а през 2009-а незначително по-висока - 28,80%.
Далеч по-оспорвани бяха последните гласувания на народни представители, които привличат почти два пъти повече граждани. На последните избори за Народно събрание през 2013-а до урните в Русе са отишли 50,31%, през 2009-а - 57,91%, а през 2007-а - 48,12%.