Цветана Пиронкова стартира с победа тазгодишното си участие на "Ролан Гарос", елиминирайки Аника Бек след успех в нервен мач - 6:7(5), 6:3, 6:2. По този начин българката най-после успее да сложи край на серията си от три поредни загуби от неудобната си германска съперничка. С успеха днес Цвети се класира във втория кръг на Откритото първенство на Франция по тенис, а по всяка вероятност следващото й излизане на корта ще бъде срещу шампионката от 2012 година Мария Шарапова. Гаджето на Григор Димитров е фаворитка в мача си срещу Ксения Первак. Двубоят на рускинята ще се играе утре от 12 часа.

В срещата с Бек Пиронкова определено желаеше победата и се бореше доколкото може, а това ясно си личеше от постоянните подвиквания, коментари и монолози, с които нашето момиче привлече вниманието. В един момент Цвети дори изкрещя: "Не мога да вкарам един тъп форхенд. За какво играя бе, братче? Е*аси тъпата игра".

"Как няма да влезе тая топка?!", беше друго от подвикванията на емоционалната и доста изнервена на моменти българка.

Първият сет премина много оспорвано, като и двете тенисистки печелеха подаванията си. Най-завързани бяха седмият и осмият гейм, Цвети и съперничката й имаха шанс за пробив, но не се възползваха.

При 5:5 нашето момиче пропусна отлична възможност да пробие подаването на Бек, но го пропусна, след като водеше с 30:0. Следващите два гейма бяха взети без особени проблеми от двете – 6:6. Сетът достигна до тайбрек. При 3:1 за германката, Цвети оспори бурно съдийско решение. Тя претдираше, че топката, изстреляна от Бек, е в аут. Реферът обаче не уважи нейните претенции. Все пак Пиронкова излезе от кризата и изравни точките на 3:3. После Аника набързо натрупа солиден аванс – 6:3, и не допусна срив, за да затвори сета със 7:6.

Вторият сет започна добре за Пиронкова, която си спечели подаването в отварящия гейм. Бек изравни и постигна пробив за 2:1 в нейна полза. Цвети обаче се активизира и върна пробива за 2:2, след което последваха два нови пробива. Първо Бек поведе, но българката отново изравни - 3:3. Във важния седми гейм пловдивчанката допусна Бек да има възможност да пробие, но се съвзе и си взе подаването за 4:3, след което постигна нов пробив за 5:3. При последвалия сервис Цветана спечели и изравни геймовете до 1:1 след 6:3.

АНИКА БЕК - ЦВЕТАНА ПИРОНКОВА 7:6(5), 3:6, 2:6