Управителният съвет на Българска федерация по лека атлетика спря окончателно състезателните права на Тезджан Наимова.

Решението дойде след разгледаното писмено обяснение на Наимова, която е употребила забранената субстанция субстанция Дростанолон в уринова проба № 6038117, взета от атлетката при състезателно тестване на 3.03.2013 г. по време на Европейско първенство в зала в Гьотеборг. Наимова е нарушила правилата на ИААФ, а именно използване на забранена субстанция.

Решението на БФЛА:

За извършено второ нарушение на антидопинговите правила и в съответствие с правило 40.7 (а) на ИААФ, на състезателката Тезджан Наимова се налага наказание окончателно лишаване от състезателни права. Наказанието влиза в сила незабавно.

Всички резултати, постигнати от Тезджан Наимова по време на състезанието, на което е взета положителната проба, а именно Европейско първенство в зала, Гьотеборг 2013 г., следва да бъдат анулирани с всички свързани с това последствия, включително отнемане на всички титли, награди, медали, точки, парични награди и др. в съответствие с правило 40.1 на ИААФ.

В допълнение към това, следва да бъдат анулирани и всички резултати, постигнати от нея в състезания в периода от датата на положителната проба, до датата на временното спиране на правата й, а именно от 3.03.2013 г. до 11.06.2013 г., с всички свързани с това последствия, включително отнемане на всички титли, награди, медали, точки, парични награди и др. в съответствие с правилa 40.8 и 40.9 (а) на ИААФ.

Тъй като състезателката Тезджан Наимова е спортист на международно ниво, настоящото решение може да бъде обжалвано единствено пред Спортния арбитражен съд в Лозана (Швейцария), съгласно приложимите пред него разпоредби, като обжалването не спира изпълнението на наказанието, освен ако апелативният орган не реши друго.