Доминацията на така наречената "голяма четворка" в тениса все още не е отминала, но на хоризонта вече има ново поколение състезатели, които са готови за пробив. Сред младите, напиращи към върха, се отличават имената на трима тенисисти – Григор Димитров, Милош Раонич и Кей Нишикори. Всички те са родени в рамките на 18 месеца в началото на 90-те години на миналия век, така както Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри са родени в средата на 80-те. В близко бъдеще може да се очаква, че тази нова вълна ще сложи началото на нови легендарни съперничества.

Григор Димитров има всичко, за да успее - както на корта, така и извън него, пише британското издание "Телеграф" в материала си за българския талант.

Никой друг от това поколение не притежава потенциала му. Той е красив и се изразява добре, а приятелка му е Мария Шарапова.

През миналата седмица 23-годишният българин бе сложен на 5-о място в списъка с 50 имена на SportsPro за младите спортисти, които имат най-голям маркетингов потенциал в периода 2014–2016. В това изследване Димитров изпревари спортисти като Лионел Меси, Неймар и Джокович. Никой друг, освен Григор Димитров, няма потенциала да бъде еднакво добър на корта и в колонките на таблоидите, продължава "Телеграф".

Гришо е считан за един от играчите, които могат да хвърлят бомбата на "Ролан Гарос". Хасковлията има всички предпоставки за добро представяне, след като бе поставен под №11 в основната схема и така ще избегне някои от по-висококласираните тенисисти. Димитров започва участието си в Париж срещу 211-сантиметровия хърватин Иво Карлович.

Българският тенисист сподели очакванията си за турнира в интервю за "Телеграф", в което участие взе и неговият треньор Роджър Рашийд. Сред темите на разговора бяха още първите стъпки на Григор при професионалистите, както и сравненията с Роджър Федерер в началото на кариерата му.

"Не смятам, че има печеливша рецепта, която да работи по един и същи начин при всеки от нас. Не мисля, че ако едно нещо помага на даден играч, то ще проработи и при мен", коментира Григор Димитров.

"Когато започвах кариерата си при мъжете, всеки ден гледах големите момчета и опитвах различни неща. Гледах ги какво правят в съблекалните, как загряват, какво ядат... Опитах безглутенова диета, но при мен не се получи. Работих като луд във фитнеса, а когато стигнах финал в Бризбейн през миналата година, вдигах тежести три пъти преди всеки мач, но след това се чувствах много изморен. Правих и йога, но аз и без това съм си доста гъвкав и трудно задържам килограми по себе си", припомни си първите си стъпки в професионални тенис Димитров.

"В един момент започнаха и тези сравнения с Роджър (Федерер), тъй като всички си мислеха, че се опитвам да го копирам. Никога не съм имал подобно намерение или дори не съм правил намеци в тази посока - да приличам на него или да бъда като него. Но все повече и повече хора наливаха масло в огъня. Да, гледал съм всичките му мачове, няма да лъжа. Децата си имат своите идоли и се опитват да бъдат като тях, но в един момент си казваш: "Майната му, аз съм си аз". И осъзнаеш ли веднъж това, тогава цялата ти представа за живота се променя", сподели Григор.

Иронично или не, но в живота на Димитров се появи още един "Роджър" - австралийският треньор Роджър Рашийд, с когото работят заедно от октомври 2013 г. Седмица по-късно Григор спечели първата си АТР титла в Стокхолм, а след това турнирите в Акапулко и Букурещ. Австралиецът има сериозна визитка, а репутацията му е безупречна след работата си с Лейтън Хюит и Джо-Вилфред Цонга. Друга характерна черта на Рашийд е, че отдава огромно значение на добрата физическа подготовка.

"Физически Григор със сигурност е няколко години назад в развитието си. Гледах го още като млад тенисист, правещ първите си стъпки на тура, и това е един от недостатъците му. Не изглеждаше, че полага достатъчно усилия в тази посока", коментира самият Роджър Рашийд.

"Трябва да видите къде беше Анди Мъри преди 5-6 години. Двамата си приличат. Вижте сега къде е Анди. Физическата му подготовка е на съвсем различно ниво и това му позволява да бъде уверен на корта. Относно Григор, мисля, че е изминал една четвърт от пътя към физическата форма, към която се стремим. След 18 месеца ще се превърне в интересен атлет", добави австралиецът.

Роден в България, но прекарал последните години извън родината си, Григор първо бе в Испания, след това в Париж в Академията на Патрик Муратоглу, а после прекара известно време и в Стокхолм. След това се премести в Лос Анджелис, където от много години живее приятелката му Мария Шарапова и сега Димитров се определя като "типичен жител на Калифорния".

"Обичам да се разхождам навън. Аз съм много креативна личност и обичам да ходя на плажа или да медитирам, или може би да правя някакви упражнения. Защо не и да посетя някой бар на плажа или да се разхождам наоколо гол до кръста. Такъв тип характер съм и обичам подобни неща, защото от това черпя вдъхновение. А веднъж получил ли си това вдъхновение, тогава всичко ти изглежда толкова кристално ясно и имаш чувството, че не можеш да направиш грешна стъпка", завърши Григор Димитров.