57-годишна русенка сяда на университетската банка до младите си колеги в специалността „Материалознание и технологии“. Тя е една от 2200 първокурсници, за които учебната година във висшето училище започна вчера. Първи прекрачиха прага на Русенския университет отличникът от Математическата гимназия Слави Георгиев и колежката му от Трявна Велина Павлова като студенти, приети с най-висок бал. Общо 60 са отличните оценки на тазгодишните кандидатстудентски изпити.
Студентите ще се обучават в 50 бакалавърски програми, две от които са нови - „Финансова математика“ към факултета по Природни науки и образование и „Социални дейности“ към факултета по Обществено здраве и здравни грижи. Висшето училище обучава в близо 90 магистърски програми и по 42 акредитирани научни специалности.
Тържествената церемония за началото на учебната година вчера бе открита от ректора проф. Христо Белоев, който припомни, че във висшето училище са създадени отлични условия за учебна дейност и от младите хора зависи как ще се възползват от тях. Своите поздравления и пожелания за успех поднесоха народните представители Екатерина Заякова, Добрин Данев и Пламен Нунев, областният управител Венцислав Калчев и кметът на Русе Пламен Стоилов.