От днес социално слабите, които са получавали помощ за отопление през изминалия сезон, ще могат да се снабдят с ваучер, срещу който ще получат цифров приемник. Ваучерите ще се раздават на две места в града - в централна поща и в клона в кв.“Дружба“ между 8.30 и 16.30 часа. „Имаме готовност за стартиране на кампанията и всичко е наред“, обясни изпълняващият длъжността директор на „Социално подпомагане“ Цветелин Симеонов. Без пречки се очаква да протече получаването на ваучери и в малките общини на Русенска област.
Срещу ваучера социално слабите ще получат и самото устройство за прием на цифров сигнал от магазин „Техномаркет“. Освен на място в търговската мрежа, хората, които живеят извън града, ще могат да си поръчат декодер по телефона или по електронен път. „Мислим да ангажираме малко кметовете, като ги помолим да изготвят списъци с жителите, които искат да си получат приемниците по пощата“, обясни още Симеонов. Така ще се избегне суматохата от единични заявки на много хора, заради които могат да се допуснат грешки.
Общо 5414 жители на Русенска област имат право на безплатно цифрово устройство. Само за територията на града правоимащите са 2302-ма.
Крайният срок, до който гражданите могат да получат ваучерите, е 30 октомври, а най-късно до 30 ноември трябва да се сдобият със самите декодери.