Двадесет и шест години след антихлорните протести в Русе, които поставиха началото на българското гражданско общество в социалистическа България, русенци ще си припомнят драмата с обгазяванията и наченките на пробуждане от тоталитарния сън. Темата е включена в поредицата събития на международно дружество „Елиас Канети“, наречена „Места и протести“. Организаторите търсят отговора на въпроса „Могат ли събитията от септември 1987 г. да ни кажат нещо днес?“.
На 25 септември от 17 ч в Дом Канети въвеждане в темата ще направят Веселина Антонова, Цвета Ненова и Димитър Липовански, които ще говорят за контраобществеността преди 26 години в условията на невъзможност за публична информация за хлорната драма. Час по-късно пак там ще бъде открита изложба на Камен Стоянов, асистент преподавател в Университета по приложни изкуства във Виена, и арт дуета от австрийската столица Симонета Ферфолия и Хайнрих Пихлерт.
На 26 септември в Дом Канети с лекции ще се включат Леа Вайсова от НБУ и Каталин Стойка от Букурещ. В събота, 28 септември, от 21 ч на площад „Свобода“ русенци ще могат да видят документалния филм на режисьора Юри Жиров „Дишай!“, прожекцията на който през 1988 г. провокира в София създаването на Комитета за защита на Русе.