„Сега аз няма да пея. Следва вашата песен. Вие знаете думите, така че аз оставям микрофона и идвам при вас“. И няколко хиляди русенци - от съвсем мънички деца до зрели мъже и жени с побелели коси - се люшнаха и след интродукцията запяха „Джулай морнинг“. Джон Лоутън - неподражаемият вокалист на прочутата група „Юрая Хийп“, известен в България най-вече заради нея, се върна на сцената на площада пред Общината едва след първия куплет и тогава всички запяха заедно.
Повече от час и половина продължи концертът на един от най-популярните у нас британци. Джон Лоутън и неговата българска група NightHeat /“Нощна жега“/ пристигнаха специално, за да се включат в традиционния Грийн Рок Фест на читалище „Захари Стоянов“. Преди тях на откритата фестивална сцена свириха русенските  младежи от Gunpowder и „Анекдот“, букурещките PhenomenOn, тутраканските „Непукист“ и LMCM от Бургас. Публиката наброяваше стотици фенове, но поне два пъти повече русенци се разхождаха в очакване на Лоутън и неговата група. С падането на мрака площадът загъмжа от народ, придошъл в предчувствие на носталгичен празник.
Празникът наистина се състоя. Големият певец непрекъснато общуваше с публиката, а тя му отговаряше с възгласи и с рефрени на неговите песни. В удивителния синхрон блестящи бяха и момчетата от NightHeat, които Джон Лоутън представи със закачка: басиста Казанова /Георги Русев/, китариста „от Испания“ /Светослав Михайлов/, Кралят на водката /барабаниста Димитър Семов/ и водача на групата Ясен Димитров, за когото Лоутън не каза, но други издадоха, че това е синът на известния диригент и бивш директор на операта в Русе Георги Димитров.
Различните по възраст, но очевидно покръстени в една магия - магията на „Юрая Хийп“, фенове, издадоха многогласна въздишка още при първите тактове на „Sympathy“ и не спряха да пеят през цялото останало време, докато Лоутън и момчетата ги зареждаха с емоции през превърналите се в емблеми на няколко поколения „Wise man“, „Lady in Black“, „Gypsy“, „Free me“. Тъкмо на „Free me“ легендарният вокалист отново слезе при публиката и десетина от феновете, облегнали се на преградната решетка, пяха на неговия микрофон. Последното изпълнение - на „Easy Livin“, възнагради всички, които бяха чакали съботната вечер с трепетната надежда за среща с големия артист.
Поне по една силна рок група ще каним всяка година, за да върнем рокаджийската слава на Русе, каза замечтано кметът Пламен Стоилов, който също беше дошъл на концерта. През деня той посрещна Джон Лоутън и музикантите в Общината. Стоилов подари на певеца шаржирания портрет на художника Огнян Балканджиев, а на двете „виновнички“ за събитието, Мария Атанасова и Стефка Ангелова от читалище „Захари Стоянов“ - разкошни букети. „Фантастично!.. О! Велико е!“ - не спираше да се радва на подаръка вокалистът. Той разказа, че когато за първи път приел поканата на каварненския кмет Цонко Цонев, не знаел нищо за българската традиция да се посреща изгрева на 1 юли. Цонко ми каза, че в 5.30 трябва да пея на брега на морето в Камен бряг и първата ми песен да бъде „Джулай морнинг“. Попитах го в ред ли е. Все пак, на другата сутрин станах в четири и запитах жена ми Айрис защо, по дяволите, правя това. Но когато в пет и половина запях, а слънцето полека започна да излиза от морето, хората пееха заедно с мен - тогава разбрах...“, каза англичанинът.
Надявам се, че това няма да е последното идване на Джон Лоутън в Русе, въпросително каза Пламен Стоилов. „Няма!“ - отговори Лоутън на български. И се извини, че неговият български език все още е скромен, владее „най-важните“ изрази: „Няма интернет“, „Айде“, „Чакай-чакай малко“. Но продължава да учи езика - все пак, голяма част от времето си прекарва в България, в която е искрено влюбен.