Реал /Мадрид/ спечели по изключително драматичен начин десетата титла в Шампионската лига, кръстена предварително от медии и фенове Десетата.

Финалният двубой започна с по-активни действия на Реал, а в 9-ата минута започналият като титуляр голмайстор на Атлетико Диего Коста трябваше да бъде заменен принудително от Адриан Лопес. Това бе втората най-ранна смяна в историята на европейските финали.

Играта стана все по-равностойна и в 25-ата минута Серхио Рамос изчисти лошо топката, но за късмет на Касияс тя не намери очертанията на вратата му, а излезе в корнер. Постепенно играта се накъса с множество нарушения.

В 32-ата минута Тиаго изпусна Гарет Бейл, който набра скорост и влезе в наказателното поле, но шутира покрай вратата на Куртоа. Четири минути по-късно Атлетико сензационно поведе, след като бранителите на „кралския клуб” сгрешиха фатално, а Икер Касияс излезе неразчетено, за да може Диего Годин да реализира с глава за 0:1. Така Годин стана и първият уругваец, разписвал се във финал на Шампионската лига. До края на полувремето Реал не успя да реагира адекватно и резултатът остана непроменен.

След почивката футболистите на „белия балет” установиха натиск и действията се водеха почти изцяло пред вратата на „дюшекчиите”. В 53-ата минута Роналдо шутира от фаул, топката рикошира в стената, но не затрудни Куртоа, който изби в ъглов удар. Адриан застраши отново вратата на Реал в следващите минути и постави под напрежение "кралския клуб", но опитите на Атлетико не доведоха до втори гол.

В 62-ата минута Роналдо остана непокрит в наказателното поле при центриране отляво, но не успя да уцели вратата от няколко метра пред голлинията. Десет минути по-късно и Гарет Бейл бе оставен непокрит от отбраната на Атлетико на границата на наказателното поле и стреля, но топката отново не намери очертанията на вратата. Пет минути по-късно Бейл демонстрира невероятната си скорост, за да се откъсне зад защитата на Атлетико, но в решителния момент шутира в аут.

„Кралският клуб” упражни сериозен натиск в заключителните минути, но „дюшекчиите” правеха всичко възможно да накъсват играта и да чистят топката. Усилията на „белия балет” дадоха резултат в даденото 5-минутно продължение на редовното време. В 93-ата минута Серхио Рамос изравни за 1:1, след като засече с глава топката след центриране от корнер на Лука Модрич и прати срещата в продължения.

Първото продължение премина без чисти голови ситуации. Реал не успя да се възползва от няколко разбърквания в наказателното поле на съперника. Усилията на „белия балет” обаче дадоха резултат във второто продължение, след като в 110-ата минута Ди Мария нахлу в наказателното поле и стреля, след което Куртоа отрази удара, но топката отиде на главата на Гарет Бейл, който вкара за 2:1.

В 117-ата минута Марсело се възползва от празно пространство пред себе си, напредна и простреля Куртоа за 3:1. В последната 120-а минута на продължението Габи фаулира Роналдо в наказателното поле и португалецът сам реализира отсъдената дузпа за крайното 4:1. Двубоят завърши с доста жълти картони и сблъсъци между футболистите на двата тима, като дори треньорът на Атлетико Диего Симеоне нахлу на терена.

В крайна сметка Реал (Мадрид) спечели така мечтаната десета титла от най-престижния европейски клубен турнири и отново е шампион на Стария континент.