Най-важното е вярата, чудото в човешката душа е вярата. Това заяви йеромонах Серафим от манастира "Света троица" в Кръстова гора.

Йеромонах Серафим напомни думите на Иисус Христос: "Всичко, което поискате с вяра и молитва, с вяра и ще получите". Действително "вяра" е думата, която обединява всички, които днес прекрачиха прага на храма в манастира, за някои това е вярата в по-доброто бъдеще, за други вярата в скорошното излекуване, а за трети - вяра, че съществуващите проблеми ще бъдат решени.

Наскоро, буквално пред очите ми на Аязмото, едно дете проговори, а една жена от Пловдив, която имаше множество ракови разсейки тук оздравя, тя даже работеше известно време при нас, даряваше труда си на манастира в знак на благодарност, разказа йеромонах Серафим. Много помага това място за говорни проблеми, за заеквания, за проблеми със зачеването. Днес направих поне 8 кръщенки. Родителите на децата, които кръстих казват, че благодарение на идването им в Кръстова гора имат рожба, добави той.

Той ни разказа и как точно се предполага, че част от кръста Божи се е озовала в Кръстова гора. Когато Константинопол е превзет от Османската империя, намиращата се в града, частицата от Божия кръст е била откупена с много злато от монасите от Бачковския манастир, обясни йеромонах Серафим. "Тъй като Бачковският манастир е бил най-богатият навремето, бил е често опожаряван и разграбван от турците и от там взимат решение и местят парчето в манастира в Кръстова гора, който е бил подчинен на Бачковския. Този манастир обаче е поруган, разрушен и опожарен от турците, монасите са били избити, но преди това те успяват да заровят парчето от Божия кръст в тази местност и затова тя се нарича Кръстова гора", добави той.

Действително Кръстова гора е място изпълнено с много енергия, но и място на ритуалите и традициите, създадени от самите хора. Много миряни вярват, че водата, която тече в Аязмото е лековита и задължително си наливат от нея преди да си тръгнат. Никой не пропуска и да потърси камъче със знак, наподобяващ кръст по пътеката, водеща към Аязмото. С металния кръст, изработен и поставен в Кръстова гора благодарение на цар Борис III също се свързват редица ритуали. Много от хората се стараят да запалят по свещ във всеки един от 12-те параклиса, носещи имената на 12-те апостоли, край които се минава, за да се стигне до кръста, след което повечето от тях оставят и дарение под него.

"Идваме за трети път в Кръстова гора, когато дойдохме за пръв път не знаехме какво да правим и клисарката ни обясни какво да правим - каза ни, че трябва по пътя за кръста да сведем глава и с молитва да се качим до горе. Да си пожелаем нещо край кръста, да не го даруваме с наши дрехи, защото така го натоварваме, а просто да кажем пред него молитвата и да се отстраним", разказа Даниела, която идва от Гоце Делчев на Кръстова гора, заедно с децата си. Самата тя вярва в силата на мястото. "Когато дойдох за пръв път, дойдох преди една операция, помогна ми. Вторият път, родителите ми бяха зле, все още са живи, не са много здрави и сега, третият път се моля пак за здраве - за мен и за децата ми", призна Даниела.

"Помолих се да сме живи и здрави, да има мир, да няма война, семейството да е здраво, а Господ и Света Богородица да им дадат сили", каза Елена – възрастна дама, която днес сутринта е тръгнала от Асеновград, за да може по обяд да се запали свещ в църквата на манастира в Кръстова гора. "Много жизнена се чувствам, много съм щастлива, че съм тях, усеща се силата на мястото", добави тя и подчерта: "от вярата си човек не трябва да се отказва".