Осем изявени творчески личности и два колектива бяха отличени снощи с авторитетната награда „Русе“, която по традиция се връчва в навечерието на Деня на славянската култура и писменост 24 май. Наградата се връчва ежегодно от 1985 година, като до 1988 г. носителите са били само по един.
На тържествената церемония в Голямата зала на Доходното здание с приветствени думи към русенци се обърнаха кметът Пламен Стоилов и председателят на Общинския съвет Васил Пенчев, които подчертаха приноса на дейците на науката и образованието и преподавателите и ролята на хората на изкуството за развитието на града.
Тазгодишните носители на наградата „Русе“ в раздел „Образование и наука“ са преподавателката по пиано в Националното училище по изкуствата Даниела Кюркчиева, директорката на основно училище „Иван Вазов“ Валерия Пенчева, колективът на целодневна детска градина „Незабравка“. В категория „Предучилищно и начално образование“ и „Учителски екип“ призове не бяха присъдени. 
В категорията „Висше образование и наука“ за изключителен професионализъм в работата и търсене на иновативни форми на обучение награда „Русе“ получи доц.д-р Таня Грозева от Русенския университет. Проф.д-р инж.Михаил Илиев, зам.-ректор на университета, бе отличен за дългогодишна преподавателска и научна дейност, участие в европейски и научни проекти и гражданска активност.
В раздел „Изкуство и култура“ бяха връчени четири индивидуални и една колективна награди. Те бяха получени от театралната актриса Миланка Петрова, която тази година навършва 70 години, дългогодишната кореспондентка на Българското национално радио Наташа Димитрова, уредничката в Историческия музей и съавтор на книгата „Сградите - европейското културно наследство на Русе. Образи и истории“ Мариана Димитрова и на известната виолончелистка и концертмайстор на Русенска филхармония Богдана Пенева.
Колективна награда „Русе“ получи печатница „Дунав прес“ за изключителен принос за издигане авторитета на града като културен център, за постигнати високи европейски стандарти и по повод 150-годишнината от основаването й.