Около 4500 избиратели от региона ще трябва да направят труден избор през уикенда - дали да използват първата възможност тази пролет да излязат за риба, или да пуснат гласа си на насрочените в неделя избори за Европарламент.
Забраната за риболов тази година пада с около десетина дни по-рано от обичайното - от 24 май. В предишните години ембаргото за въдичарите продължаваше до началото на юни. Някои вече видяха в изтеглянето на срока по-рано пъклен план за намаляване на избирателната активност и повишаване на теглото на купените гласове. Очаква се по водоемите в страната да излязат поне 100 000 зажаднели за любимата си страст въдичари, за които изборът на евродепутати ще остане на заден план. Други обаче припомнят, че обичайният срок на забраната в други държави е 30 дни, а при нас дори с по-ранната дата се наброяват 40 дни. А и никой не забранява на рибарите да минат по някое време през урните.
Броят на любителите въдичари, надлежно отчели се пред Изпълнителна агенция по рибарство, нараства от година на година. Контролът на инспекторите на ИАРА става все по-ефективен, затова рибарите предпочитат да си платят минималната такса от 25 лева годишно, за да не отнесат някоя много по-солена глоба, смята началникът на отдел „Рибарство и контрол“ на ИАРА-Русе Айдоан Джелил. Таксата за половин година пък е само 15 лева.
В последно време между рибарските сдружения и агенцията се установи добро взаимодействие и голяма част от успешните акции срещу бракониери идват точно след сигнали на редовните пред държавата въдичари.