Гъбозаводът в Красен подготвя опити да започне промишлено отглеждане на чудодейната гъба бразилски бадем.
„Този вид вирее в джунглата и е установено, че хората, които живеят в района, в който расте, никога не са боледували от рак заради многото му полезни свойства“, обясни директорът Светослав Стоянов по време на днешния Фестивал на гъбата в Красен.
Предприятието вече има опит с екзотични гъби. Тук се отглеждат шийтаке, пом-пом, рейши и намеко. Част от тези видове също са с изключителни качества и освен като храна се използват и за лечение на пациенти, които са претърпели химиотерапия заради онкологично заболяване.
Основното производство обаче е на печурки и кладница, от които Красен вади на пазара около два тона дневно. От август миналата година гъбозаводът произвежда повече кралска кафява печурка и кладница, която навлиза много бързо на местния пазар и е голям хит. Причината за свиването на обема на традиционната бяла печурка е, че има голям внос на тази гъба от Полша на много ниска цена. Така тя се налага, въпреки че вкусът й е по-лош от българската.
„Цената й е от 20 до 30 процента по-ниска от нашата“, обясни Стоянов и допълни, че в Полша производството на гъби е субсидирано от държавата.
Сред видовете кладница се отглеждат розово фламинго, тамоджи и сива кладница. Освен за вътрешния пазар гъбозаводът изнася продукция за Гърция и за Румъния, където се търси много печурка и кладница.
Въпреки безработицата в предприятието има недостиг на работници. „В момента при нас работят 60 души, като в зависимост от сезона има нужда от още 20 човека, но такива трудно се намират“, казва директорът.