15 шофьори бяха санкционирани при проверени общо 103 коли и камиони по време на вчерашната двучасова акция за отговорно и толерантно поведение на пътя на КАТ и неправителствената организация „Отворена младеж“. Извадката е тревожна, защото според нея всеки седми кара с някакво нарушение.
Седем от наказаните пътуваха без светлини, а четирима бяха без предпазни колани. Открит бе по един автомобил без застраховка „Гражданска отговорност“, без годишен технически преглед и с техническа неизправност, а един от спрените за проверка се оказа без шофьорска книжка.
Това е трета поредна съвместна кампания на КАТ и „Отворена младеж“. Тя се проведе вчера от 10 до 12 часа на изхода за Бяла. Докато полицаите проверяваха, младежите раздаваха на шофьорите гумени топчици за масажиране на ръцете и брошури за целите на кампанията.
С тези материали искаме да предразположим водачите на автомобили към спокойствие зад волана и да не забравят, че от тяхното поведение на пътя зависят човешки животи, каза пред „Утро“ Стоян Иванов от „Отворена младеж“.
За първото четиримесечие на тази година в региона са станали 447 катастрофи с осем убити и 113 ранени, съобщиха вчера от ОД на МВР. Почти всичките инциденти са в община Русе. По вина на водачите са станали 421 катастрофи със 109 ранени и 7 убити. В 186 от тях причините най-често са висока скорост, при което загиналите са трима. в 27 от случаите шофьорите са били пияни зад волана.
За цялата 2013 година катастрофите са 1546, като в 371 от тях има 479 ранени и 29 убити.