Нивото на река Дунав при Русе е само сантиметър по-ниско от критичните 750 см, след достигането на които ще бъде въведена втора степен на готовност с денонощно наблюдение на потенциално опасните места, стана ясно на вчерашното заседание на Областния кризисен щаб.
Водата в българо-румънския участък продължава да се покачва с по 5-6 см на ден, съобщи изп.директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ Георги Георгиев. Тази тенденция ще се запази още около седмица, в момента водата се е успокоила, но вълната сега навлиза в нашия участък е и опряла в дигите. През последните 3 дни Тиса вкарва Дунав край Белград голямо количество вода, но хидровъзелът „Железни врата“ е изпразнен и готов да я поеме. Утре и вдругиден през участъка край Русе се очаква да преминат 14 500-15 000 куб.м в секунда, но няма да стигнем нивата при наводненията през 2006 година, когато минаваха по 16 400 куб.м в секунда, заяви Георгиев и отбеляза, че няма опасност от наводнения.
На Пристанище Русе-Запад се очаква разлив. Шефът на общинската дирекция за борба с кризисните ситуации Спасимир Димитров съобщи, че вчера сутринта до преливния ръб са оставали 60-70 см. Концесионерите били предупредени да демонтират елсъоръженията в ниската част на крановете. Те са преместили вече насипните товари, които биха могли да замърсят реката. Димитров коментира, че при повишаване на нивото на Русенски Лом може да бъдат залети ул. „Св. Димитър Басарбовски“ и Новата махала, но засега просветът под ниските мостове бил 1 метър, което е успокоително.
Въпреки успокояващите прогнози всичко институции докладваха готовност да реагират при нужда. Кметовете на общини съобщиха, че разполагат с чували и пясък, единствено в Ценово няма пясък, но той ще бъде осигурен. В Новград има опасност от заливане на земеделски земи, но е организирано дежурство. Засега само в Сливополско са избили подпочвени води.
„Напоителни системи“ почистват с булдозер дигите, помпите работят, но заради затлачени канали водата бавно се изтича. В отводнителните станции нивата на вода са под метър от максималното ниво, няма опасност язовирите да прелеят, тъй като са пълни 50%.
При високи подпочвени води ВиК ще обеззарази питейните води. При Батин заради високите подпочвени води има заливане и е въведен мониторинг на водата.
Най-важното заключение от заседанието беше, че опасност за хората няма.