Изтича срокът за уреждане на правата на гражданите с дългогодишни жилищно-спестовни влогове, предупреждават от Общината. 21 ноември 2013 година е последната дата, на която правоимащите могат да си закупят жилища, срещу които да получат левовата равностойност на своите лихвоточки.
Иначе казано, покупката на имота трябва да стане до тази дата включително, уточняват общинските експерти. Крайният срок пък за изплащане на компенсациите от държавата е до 2019 година.
В момента текат плащанията към хората, които са закупили жилища през 2010 година.
В списъка с одобрените правоимащи по Закона за дългогодишните жилищно-спестовни влогове фигурират общо 6000 души от Русе и региона. От тях около половината все още не са си купили имоти. Общинарите предупреждават, че ако не спазят датата 21 ноември 2013 година, ще изгубят правата си и няма да получат нищо.
Цената на една лихвоточка от 2008 година до сега е 8 стотинки. По-рано тя е била 6 стотинки.
Срокът за закупуване на жилища от правоимащите на няколко пъти беше удължаван през годините, но този път окончателното му изтичане е наистина фиксирано, затова хората с лихвоточки трябва да побързат, посъветваха от отдел „Общинска собственост“.