Родителите да минат няколко пъти с децата си по пътя им от дома до училище, за да им създадат навици за пресичане, посъветва началникът на КАТ Румен Кръстев в навечерието на новата учебна година, когато се провежда традиционната полицейска акция за опазване живота и здравето на децата на пътя.
Много е важно при пресичане на многолентови улици и булеварди децата да знаят, че трябва да са много внимателни дори когато в едната лента е спряла кола да им даде път. В другата лента може да се движи автомобил, чийто водач не забелязва пресичащото дете и то може да се озове внезапно пред него, посочи Кръстев. Затова той аперила към родителите да обръщат внимание на децата си да се оглеждат при пресичане и за коли на другите ленти за движение.
На деца, които ходят на училище с велосипеди, шефът на КАТ препоръча да пресичат улиците на пешеходните пътеки, като тикат колелетата, а не като ги карат по зебрите, защото при рязкото им изскачане има голяма опасност шофьори да не успеят да ги опазят.
В понеделник ще има засилено полицейско присъствие на оживени кръстовища и улици в града, а в следващите две седмици патрули ще следят масирано за спазване на правилата за движение в града и региона, допълни и.д. директор на ОДМВР Георги Великов.
Черната статистика на КАТ сочи, че от 15 септември миналата година в града и региона са ранени 54 деца, а две са загинали.
Последната злополука бе вчера, когато 8-годишно момче се блъсна в предницата на форд и получи контузия на черепа. Малчуганът се състезавал с друго момче на ул. „Сакар планина“. 79-годишният шофьор на колата разбрал, че детето не го вижда, спрял на място, но момчето се забило в колата и започнало да повръща. Откарано е в болницата без опасност за живота.