Ремонт кипи в сградата на русенското териториално поделение на Държавен архив. На първия етаж в постройката в двора на завод „Найден Киров“, където Архивът е заточен от доста години, майстори размахват чукове и маламашки - ремонтират ... една тоалетна!
Всъщност, тоалетните в сградата, където се съхранява едно от най-внушителните в страната по брой архивни единици богатства от документи, са над дузина и всички са в окаяно състояние. На втория етаж те са 8, но работи само една, на първия етаж положението е аналогично: захабени мивки без кранове, разпаднали се с годините пвц-тръби, допотопна мизерия. Истината е, че тук ремонт не е правен, откакто сградата е преживяла добрите си години като битовка на завода /в приземния етаж е била столовата и там на една от стените още се мъдри обявление „Мусака - 23 стотинки“/.      

Неведнъж посетители в Архива са се стряскали, колчем им се е налагало да ползват тоалетна. То бива „архиви“, но чак пък толкова архивно-автентична обстановка от времената на зрелия соц не сме очаквали, признавали някои от русенци, преседяли с часове в читалнята на институцията.
Сградата наистина се нуждае от ремонт. Но началникът на русенския Архив Йордан Борисов бил изненадан, когато през юли прочел в Държавен вестник съобщението за обявената държавна поръчка за ремонти в почти всички поделения на ДА, в това число и в това, което той управлява. На 23 август той вече бил уведомен, че договорите за строително-монтажните работи са подписани и шефовете трябва да са „по места“, за да подпишат накрая протоколите за свършената работа.
Оказало се обаче, че докато в другите архиви ще се прави наистина ремонт, в Русе ще се ремонтира само въпросната тоалетна и ще се подмени ВиК инсталацията. В Шумен ще бъде направен основен ремонт на сградата, като стойността е 83 875.09 лева. В Търговище ще бъдат ремонтирани архивохранилища за 17 960.18 лева. За Хасково са предвидени 29 000 лева - също за архивохранилищата. За русенската тоалетна от сърцето на държавната агенция „Архиви“ са се откъснали цели 6182 лева и 19 стотинки.
Друга малка подробност е, че всички поръчки за обновяването на архивите са спечелени от една и съща фирма - „КСВ Инженеринг“ ООД, регистрирана в Самоков. Слуховете спрягат като нейн собственик самоковския депутат от ДПС Александър Методиев-Бат Сали, но проверката в информационната система „Апис“ опровергава това. И още един детайл - ако в другите градове представител на въпросната фирма е ходил да оглежда какво му предстои да ремонтира, в Русе никой не е идвал. Поръчката е била спечелена „на сляпо“, затова сега работниците от наетата от „КСВ Инженеринг“ бригада, която пък е от Търговище /!/ четат като неотваряна книга обекта и току се натъкват на невъзможност да се свърши едно или друго.
На мен ми се искаше, като се прави такъв ремонт, поне всички тоалетни да се оправят, като част от помещенията с баните на втория етаж се преградят и да се осигури повече място за същинската ни работа, казва Борисов. Той продължава да търси варианти да пригоди видимо неподходящата някогашна заводска битовка за значима институция, каквато е Архивът. И не оставя мечтата си да върне Архива в центъра на града - където му е мястото.