Предложение на кмета Пламен Стоилов вчера за пръв път бе отхвърлено от Общинския съвет от началото на мандата му. Резултатът е малка политическа сензация, която със сигурност ще доведе до затягане на партийните редици. За съжаление, бламирането стана по важен въпрос като корекция на бюджета, което ще има последици за децата в две градини.
В 51-членния местен парламент ГЕРБ има 25 гласа, а заедно с подкрепящите го формации лесно стига и до 30. Вчера обаче мнозинството се пропука заради отсъстващи избраници и опозицията се поздрави с първа победа - докладната на кмета събра само 25 гласа вместо нужните 26. Като резултат от неприемането на предложението детските градини „Ралица“ в Русе и „Роза“ в Ново село ще останат без средства за плащане на сметките си за ток, отопление и храна.
Основната причина за решението, което повлече след себе си и отрязването на парите за детските градини, се корени в допълнителни 100 000 лева за данъци, които Общината трябва да плати за сгради нейна собственост. Тези 100 000, заедно със парите за детските градини, бяха част от исканата корекция на бюджета.
В сумата се усъмниха съветниците от БСП.
Защо тези средства не са били включени в предварителните изчисления за данъчни разходи, попита арх.Силвия Алексиева.
Продължава актуването на общински сгради. Не са декларирани не само новите имоти, но и по-стари и по тази причина възникват нови задължения към тях, обясни директорът на Дирекция „Финансово-стопански дейности“ в Общината Емилия Пенева.
Кои са тези новопоявили се общински имоти и какъв е техният брой, продължи с въпросите Силвия Алексиева, подкрепена от бившия зам.-кмет Александър Неделчев. Те обаче не получиха изчерпателен отговор, тъй като е трябвало питането да бъде отправено по време на заседанията на постоянните комисии, за да има време да се направи желаната от тях справка. Въпреки това Пенева даде за пример писмо от Ветово, получено миналата седмица, в което е упоменато, че Община Русе дължи 17 000 лева данъци за собствен имот. Налогът не бил плащан от 2006 година и сега трябва да се издължи накуп.
В крайна сметка корекциите на бюджета бяха отхвърлени, макар че се стигна и до второ гласуване на точката. Необходимият за минаването й 26-и глас обаче така и не се появи.
Детските градини няма да получат пари, с които да си платят просрочените задължения за електроенергия, и могат да им спрат тока, опасява се Пенева.
Засегнати от решението се оказват и ОУ „Христо Смирненски“ и МГ „Баба Тонка“, които имат спечелено финансиране по проекти, които обаче трябва да бъдат одобрени от Общинския съвет. Така училищата, които трябваше да се снабдят с нова беседка и стереомикроскоп, за които дори имат отпуснати средства, ще трябва да се простят с тях поне засега.
Какво се очаква сега от тях, да върнат спечелените пари, защото така е решил Съветът ли? Още повече, че исканите 100 000 лева за данък сгради няма да съкратят реално бюджета, а ще дойдат от икономии през първото шестмесечие, недоумяваше Пенева.
В крайна сметка средства за детските градини няма откъде да се намерят и ще трябва да изчакат до следващия месец, когато точката отново ще бъде подложена на гласуване.