Круша с тегло 800 грама от френския сорт Боскова масловка е отгледал в двора на вилата си в Писанец бившият шеф на КАТ и сегашен известен адвокат Ангелин Колев. Този вид расте в края на септември, като средното тегло на плодовете е 200 грама, но редовното поливане и торене през лятото се е отблагодарило с гигантския плод.
Като откъснах крушата и я измерих, просто онемях. Дължината й бе 15 см, а теглото - 800 грама, разказа адвокат Колев.
Но най-любопитното всъщност е, че крушата е родена от... ябълка. Не вследствие на някакви аномалии, а на смели експерименти и много грижи.
Когато преди 15 години семейството на Ангелин Колев наследило имота в Писанец, той се заел да облагородява една половинвековна ябълка петровка с над 100 клона. На 98 от тях адвокатът присадил калеми на 18 сорта ябълки и четири сорта круши. Дървото живнало, но резултатите от „генното инженерство“ излезли едва тази година - родили се 13 вида ябълки и два вида круши.
Когато започнах да присаждам тези сортове на ябълката, не бях сигурен, че ще се хванат. В противен случай щях да ги подредя по цвят по клоните, а сега те са смесени, посочи адвокатът.
Той се грижи за дървото още с пукването на пролетта. Тори го два пъти в годината и го полива три пъти в седмицата. Никога обаче не го пръска, защото не цели да произвежда ябълки за пазара, а за собствена консумация. Това хоби толкова го е погълнало, че още като стъпи на село през уикендите, първо отива при дървото, наслаждава му се и след това сваля багажа в къщата.
Че земеделието влече и се отдава на Ангелин Колев личи и по още един факт. Това лято любителят градинар отгледал в двора си в Писанец домат с тегло 1.2 килограма, а компания на гиганта правели домати от 800 грама до 1 килограм по корените.