Под заглавие "Трябва ли да бъде подкрепена Ирина Бокова?", френското издание на интернет-сайта "Хъфингтън пост" публикува критичен коментар за дейността на Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО в контекста на предстоящия избор на нов генерален директор.

Бокова смята отново да се кандидатира и правителството на Пламен Орешарски й даде през август официалната си подкрепа. Тя бе избрана начело на ЮНЕСКО през 2009 г. и стана първият представител на източноевропейска страна на поста.

"ЮНЕСКО е като спяща красавица под ръководството на Ирина Бокова, която се надява да бъде преизбрана през ноември за генерален директор до 2017 г., пише "Хъфингтън пост", цитиран от "Сега".

Авторката на коментара пише, че Бокова не се е справила в три направления - финансово укрепване на организацията след оттеглянето на САЩ през 2011 г. като най-голям донор, лошата й кадрова политика и слабата международна работа.

Преди седмица друга критична статия под заглавие "ЮНЕСКО е в опасност" публикува и изданието "Монд дипломатик".

И двете медии се позовават на "тревожен доклад" на френската Сметна палата, който установява неспособност на ръководството да извърши реформи в отговор на финансовата криза, предизвикана от оттеглянето на САЩ от ЮНЕСКО и загубата на 22% от бюджета на организацията.

Според "Хъфингтън пост" на Ирина Бокова "не достигат организаторски умения и ефективност, а нейните решения изглеждат двусмислени и непоследователни".

С изключение на съкращаването на разходите за заплати тя не е предприела други инициативи за повишаване на жизнеността на ЮНЕСКО.

Бокова е атакувана и за кадровата й политика, защото не е утвърдила за свой заместник германеца Ханс д'Орвил, а е издигнала "за обща изненада" на тази длъжност финансиста от Етиопия Гетачу Енгида, който бил забъркан в скандал с подправени фактури.

Българката е разкритикувана, че по важни въпроси е проявила пасивност, че не е успяла да убеди САЩ да се върнат в организацията и че не е защитила добре египетското културно наследство по време на Арабската пролет.