Празничен концерт-спектакъл, посветен на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, организира тази вечер в Доходното здание Община Русе. Началото е в 18 часа, когато ще започне и церемонията по връчването на наградите „Русе“ на изявени русенци и колективи, работещи в сферата на образованието и културата. Входът за концерта е свободен.
В раздел „Образование и наука“ номинациите са 6: преподавателката по математика в МГ „Баба Тонка“ Людия Рачева, клавирният педагог от Националното училище по изкуствата Даниела Кюркчиева, директорката на основно училище „Иван Вазов“ Валерия Пенчева, доц.д-р Таня Грозева и проф.д-р инж.Михаил Илиев от Русенския университет и екипът на детска градина „Незабравка“.
8 са номинациите в раздел „Изкуство и култура“: виолончелистката от Русенската опера Богдана Пенева, актрисата Миланка Петрова, диригентът на Бигбенд-Русе Димчо Рубчев, уредникът от Историческия музей Мариана Димитрова, журналистката Наташа Димитрова, музикантът Вили Икономов, организациите Бигбенд-Русе и печатница „Дунав прес“.
Представянето на номинираните и връчването на авторитетните награди ще бъде съпътствано с голям концерт, в който ще вземат участие балетът при Русенската опера, Бигбенд-Русе, клубът за спортни танци „Настроение“, балет „Импулс“ към Младежкия дом, малки певци от детска вокална група „Слънце“ и формацията за модерен балет „Мираж“ при Общинския детски център за култура и изкуство. За празничното настроение ще допринесат и актьорът Иван Самоковлиев, както и малките пианисти носители на награди Десислава Карагьозова, Йоана Делимаркова и Николай Димитров и Ева Янкова от Детската театрална работилничка при ОбДЦКИ. Българският елемент в празника ще бъде подчертан с вихрените танци на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“.