За втори път се провали изборът на обществен посредник на Русе. След това фиаско д-р Теодора Константинова не сдържа възмущението си и от трибуната на местния парламент заяви: „Срамувам се от Общинския съвет днес! Това е недопустимо пренебрежение към нормалния човек извън властта, уверена съм, че хората ще разберат защо не се приема да има такава институция“.
До тази предизвестена ситуация се стигна, тъй като представителите на мнозинството не подкрепиха нито един от двамата кандидати - Йордан Борисов и Ивайло Иванов. Затова никой от тях не успя да събере нужните 34 гласа или 2/3 от гласовете на съветниците.
Истината е, че още в самото начало, когато под обществен натиск се прие да се проведе конкурс за местен омбудсман, една голяма част от съветниците изразиха съмнение в ползата от него.
Затова и вчера, когато Ивайло Иванов и Йордан Борисов получиха правото да изложат пред съветниците концепциите си за бъдещата си работа, към тях нямаше никакви въпроси, а директно се мина към гласуването.    
Преподавателят по право в Русенския университет Ивайло Иванов, който бе класиран от конкурсната комисията на първо място, бе подкрепен от 12 души, 6 бяха против, а 25 се въздържаха. За бившия губернатор и доскорошен шеф на Държавния архив Йордан Борисов 19 гласуваха „за“, 5 - „против“ и 20 - „въздържал се“.