Русе е на път да стане рекордьор заради големия брой прегръдки, които неговите жители са раздали на лилавата крава Милка на едноименните шоколадови изделия и помежду си на територията на нежното градче. То бе обособено вчера пред Операта и събра много желаещи да покажат малко нежност, какъвто е рекламният призив на кампанията.
Данните на организаторите показват, че над 5000 души са демонстрирали обич и топлота един към друг от сутринта до ранните следобедните часове. И няма как да е иначе, тъй като минути след 11 прегръдките вече наброяваха 200. Така градът ни убедително поведе в националната класация на най-нежните градове и остави назад Стара Загора, Пловдив и Плевен.
Независимо от изхода на спора за титлата вече е ясно, че Русе ще се сдобие и със собствена алея на нежността, на която първоначално ще бъдат поставена две лилави пейки.
Сладко-романтичната инициатива на „Милка“ бе открита от временно изпълняващия длъжността главен архитект Живка Бучуковска, която не пропусна да се сгуши в лилавата крава.
Освен нежни прегръдки, вчера стотици малки и големи жители на града имаха възможност да се забавляват в имровизираното лилаво градче. Част от ентусиастите дори се пробваха да доят крава, срещу което получаваха бонбони за награда. За по-борбените натури се организираха и състезания, които имаха за цел въпреки препятствията и съпротивлението, което ги възпира, хората в крайна сметка да се прегърнат. Прегръдкомер пък отчиташе колко силно човек може да изразява топлота, а по-артистичните деца посетиха специалното ателие, в което сътвориха собствени рисунки и колажи. За търсещите почивка пък имаше на разположение Милка шезлонги, както и магазин за сладки изкушения, с които да се поглезят. Най-малките пък се повозиха на малкото лилаво влакче.
Както повечето оживени събития и фестивалът на нежността привлече търговци, които непосредствено до градчето за забавления продаваха захарен памук, евтини накити и балони.