Искането да се прекрати тъй наречената зелена поръчка e не само невъзможно, а е и евтин политически ход, възмути се вчера кметът Пламен Стоилов пред бюджетната комисия и скочи срещу внушенията, които се правели за нередности и толериране на определени фирми. Според него зад този призив стои само вносителят Искрен Веселинов, но не и Синята коалиция, както е записано в документите. Не случайно д-р Теодора Константинова и Юлиян Гарелов не са ги разписали и не ги докладват в комисиите.
Кметът обясни, че при вече избран победител в поръчката за озеленяване и поддържане на градската растителност, макар че тя се обжалва, спирането й би било незаконно.
Ако направим подобна глупост, не само че ще търпим санкции, но и ще влезем в черния списък и няма да можем да кандидатстваме с европроекти, допълни заместникът му Свилен Иванов.
Общинарите са категорични - съдбата и спасяването на „Паркстрой“, които Искрен Веселинов изтъква като основен мотив в искането си, сега не е на дневен ред. Това ще се дискутира, когато се разбере решението на КЗК и евентуално на Върховния адиминстративен съд.
Ако тези институции потвърдят нашия избор, тогава искам да чуя какво ще се говори, каза кметът.
Представителите на БСП в комисията се съгласиха, че зелената поръчка вече е невъзможно да се спре, но настояха да чуят защо фирма, регистрирана с 2 лева капитал наколко месеца преди обяваване на процедурата, е получила повече точки от общинската „Паркстрой“, която при това е дала по-ниска цена. Става въпрос за „Инфра булпак“, създадена през февруари миналата година от 30-годишната Миглена Георгиева Кръстева.
Тук вече страстите силно се нагорещиха, а Пламен Стоилов нарече тези твърдения спекулативни.
Нека не хвърляме просто приказки, а да видим, че в консорциума само едната фирма е наскоро регистирана, а „Вектор“ е с опит, подчерта той.
Стефан Бучаков от ВМРО и Александър Неделчев от БСП  въпреки това пледираха в подкрепа на „Паркстрой“. Бившият зам.-кмет подчерта, че без тази поръчка общинското дружество със сигурност ще бъде обречено на фалит. „Паркстрой“ има дългогодишен опит, винаги досега се е справял, какво се случи изведнъж, искате да махнете управителя ли, настоя да получи отговор Неделчев. 
Ако съм искал, щях да го направя, Каменаров е добър специалист, но е управлявал дружеството не като търговско, а като общинско предприятие, отвърна Пламен Стоилов. И уточни, че за 6-месечието на тази година фирмата има 40 000 лева печалба. Той обаче не скри мнението си, че до тази ситуация предприятието е стигнало, защото дълги години просто се е осланяло на това, че при занижени критерии ще печели общински поръчки и така ще съществува, вместо да търси външни приходи и да се развива.
Кметът припомни, че същият дебат вече е воден преди повече от 2 години. Създадената тогава работна група така и не взела решение, защото изчисленията показали, че преобразуването на търговското дружество в общинско предприятие ще струва на бюджета 2,5 млн. лева. Разход, който е много по-голям от сумите, които сега се харчат за поддръжка на зелените площи. „Паркстрой“ не разполагал с техника, която да му позволи грижата за целия град.
И в момента имаме проблеми с косенето и рязането на дървета и храсти, макар че за това се грижат 3 фирми, само си представете, че всичко легне на „Паркстрой“, който няма машини, а само няколко моторни косачки, а другото прави ръчно, заяви кметът. И подчерта, че ако се тръгне на преобразуване, процедурата ще отнеме около година. През това време какво ще правим с тревата, може би някой иска да саботира работата на Общината предизборно, попита Стоилов.
Кметът беше категоричен, че с новата зелена поръчка търси по-високо качество. Затова Общината поставила изискване кандидатите да разполагат с кредитна линия 700 хил. лева, вместо както сега да чакат Общината да им плати, за да свършат следващата си задача и да преведат заплати на работниците си. С новия договор щели да бъдат предвидени и по-големи санкции за несвършена работа.