Микробус „Мерцедес Спринтер“, който бе конфискуван от Митницата заради контрабанда на уникален гръцки коняк и цигари в особено големи размери, беше дарен на община Сливо поле за катафалка. Автомобилът е предоставен от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков със заповед от 25 септември 2012 година. Преди седмица началникът на Митницата Веселин Георгиев е предал ключовете на буса на кмета на Сливо поле Георги Големански. Вчера новите собственици регистрираха колата в КАТ. За дарението съобщи Пресцентърът на Митницата. 
Микробусът бе задържан на Дунав мост на 5 юни при опит да изнесе от страната 40 бутилки висококачествен гръцки коняк: 4 бутилки 50-годишно отлежало бренди „BOTRYS V.S.O.P.“, 7 шишета „BOTRYS MP PANT“ на 25 години, 3 бутилки 17-годишно бренди „ТО 21“ и 26 шишета „BOTRYS MP PANT“ с дата на производство отпреди 10 години. Работещи по случая спецмитничари тогава казаха за „Утро“, че уникалното бренди, укрито в саковете на двамата румънци, е взето от манастири в Гърция. По цени на дребно бутилките струват 4000 британски лири или 9600 лева. Наред с тях бяха намерени още 15 бутилки „Метакса“ с пет звезди и 2189 кутии цигари „PALATINE ROYAL“ без бандерол, с което общата стойност на контрабандата достигна 17 000 лева. Алкохолът, цигарите и бусът бяха конфискувани, нарушителите влязоха в ареста и срещу тях бе образувано дело.
След едномесечен престой в русенския следствен арест двамата обвиняеми румънци са подписали споразумение с Прокуратурата. На 5 юли те са напуснали страната с 3-годишни условни присъди с 5-годишен изпитателен срок, а автомобилът, с който са пренасяни безакцизните стоки, е отнет в полза на държавата.
За тази година това е третият автомобил, иззет от Митницата и предоставен за обществени нужди на други институции в страната.