Първият успешен проект на 26-годишният Франсиско Морено от испанския град Орхе в Русе вече е факт. Младежът успя да предизвика наплив от желаещи да се включат в провежданите от него кардиотренировки. Хората, които искат да се включат в интензивните физически упражнения дори вече се записват предварително. Заедно с Фран по доброволческа програма EVS „Младежта в действие“, чийто партньор е Общинския младежки дом, в Русе е и латвиецът Янис Грунде.
Физическата активност на хората всъщност доста сюрпризирала Франсис.
„Изненадан съм, че
тук хората приемат тялото си като храм, като религия
Още повече, че всеки втори ходи на фитнес“, обяснява впечатленията си чаровният испанец. И споделя, че в родината му тренирането не е приоритет и е рядкост, ако някой спортува редовно. Фран дори леко комично онагледява как снажни мускулести младежи са честа гледка по русенските улици.
Въпреки успеха на водените от него физически занимания испанецът не бърза да се радва.
„В началото е нормално да има голям интерес, защото е нещо ново и безплатно.
Нека да видим какво ще е положението след 1 месец и тогава да си правим някакви изводи“, коментира студентът от Иберийския полуостров.
Факт е обаче, че само за няколко дена залата за спорт в Младежкия дом е пълна и през нея са минали около 40 души. Спортът е изцяло залегнал не само в настоящето на испанеца, но и в неговите бъдещи планове. Той мечтае да работи като учител по физическо възпитание в родината си и няма как да е иначе, след като е дипломиран бакалавър и магистър по спортни науки. Освен това Фран има придобити професионални квалификации за личен треньор, фитнес инструктор и спасител. Работил е близо година като треньор на детски футболен отбор, а през три летни сезона е изкарал практика за учител по физическо възпитание и спасител.
Освен кардиотренировките той планира и други инициативи,
които да предложи на хората в Русе. Сред тях са уъркшоп за здравословното хранене, на който да разбули митовете и грешките при спазването на диети, както и да проведе спортни игри за децата. Според него е добре да се организира и спортен ден на открито централно място, в което физическите упражнения да се съчетаят със забавлението. В плановете на студента са и организирането на дни на испанската култура, в които да запознае хората със специфичностите на техните кулинарни изкушения и викторина за националните особености.
27-годишният съквартирант на Франсис - роденият в латвийския град Йелгава Янис, е другият доброволец, който планира да провежда занимателни курсове в Русе. Русокосият младеж е
запален по пускането на музика
от 2 години и иска да предаде опита си на русенци. Янис споделя, че слуша различни стилове, но любими са му жанровете на хаус музиката. Все още DJ курсове обаче не са сформирани. Очаква се първата крачка за тяхното организиране да се направи на 16 септември, когато пред сградата на Съдебната палата Младежкият дом ще представи своите дейности. През октомври и ноември пък се планира вече да има готови курсове за млади диджеи, а в началото на декември да се проведе и състезание между учениците на Янис, по време на което да се види кой колко е научил. Освен това
Янис планира да проведе и уроци по английски език
за младежите в Русе. Самият той е безработен, но има стаж в пускането на музика, макар да е диджействал в сравнително малки заведения в родната Латвия. Опитът му обаче далеч не се ограничава в творчество зад пулта. Янис е сменял не само работните места, но и държавите, в които си е изкарвал прехраната. Занимавал се е с дейности по поддръжка на уличната мрежа в столицата Рига, поливал е и е брал домати в оранжерия в Холандия и е миел коли в Лондон.
Макар да са съвсем различни и като характери, и на външен вид, Фран и Янис споделят общо мнение за едно - Русе е най-красивият град в България. Младежите са очаровани от природата и историческите забележителности. Доброволецът от Латвия дори идва за трети път у нас и
не отхвърля възможността да остане да живее и да се развива в Русе
Още повече, че младежът се справя завидно добре с българския език, за което много му помага владеенето на руски. За напредъка с езика свидетелства и фактът, че Янис разбира по-голяма част от въпросите, които му се задават или нещата, които му се обясняват. А ако отговорът е простичък дори го казва на български.
Фран е на другия полюс. Според него българският е невъзможен за научаване и няма как да е иначе, тъй като твърдостта при произнасяне на гласните букви е в пълен контрапункт с нежния и звучен испански. Макар и той да споделя възхитата си от Русе, леко разочаровано коментира, че
градът му се струва много тих през лятото
Е, тишината се нарушава, но не от музика, забавления и смях, а от камионите за смет. „Не мога да разбера защо боклукът се изхвърля с техника през деня“, искрено недоумява испанецът. И обяснява как в родината му това се случва през нощта, когато хората си почиват и то съвсем безшумно. Фран прави и съпоставка на забавленията в Испания и България като споделя, че не вижда големи разлики. Освен по отношение на музиката. „Не харесвам чалгата. Само за една минута е добре, но не повече!“, категоричен е Фран и споделя, че на сърце му е звученето на страстната испанска музика. За начина на забавление се учудва и Янис, който недоумява как може да се надигат бутилки с алкохол на улицата. „Странно ми е въобще как може да е позволено да се пие на публични места“, коментира доброволецът от Латвия.
Двамата младежи са в България от началото на юни, а престоят им тук ще продължи до 28 декември. Младежкият дом предлага домакинство не само на чужденци, които да идват у нас, но и възможност доброволци от Русе на възраст между 16 и 29 години да посетят страни в чужбина като престоят им може да е от 1 месец до 1 година.