Моите картини са акт на любов, аз съм човек на простотата и се опитвам да живея и да работя, като реагирам естествено и неподправено на всичко около мен. Така обясни процеса на творчеството и артистичните си нагласи италианският художник Албино Пити, който във вторник вечерта откри своя изложба в Художествената галерия.
Неговите произведения излизат извън пределите на реалността, като съчетават цвят и ритъм и изразяват единението на пространствата, каза при откриването директторът на РХГ Елена Великова.
Очарован съм от мирогледа и спонтанната енергия на маестро Пити, сподели зам.-кметът Иван Григоров, който прочете поздравителен адрес до госта от кмета на Русе Пламен Стоилов. Вулкан от мисли, емоции и идеи - така определи Григоров италианския художник, с когото провел разговор от час и половина. Аз също обичам да приказвам, но в случая 80 процента от разговора говори Албино, а само 20 процента - аз, призна Григоров.
След официалната част Албино Пити сподели с многобройната публика откровение, каквото малцина автори си позволяват: пред очите на всички той създаде поредна своя картина върху фазер, като направи русенци съпричастни към интимния процес на творчеството. Накрая подари на присъстващите свои миниатюри, нарисувани в момента.