Четирима огнеборци бяха наградени на днешното тържество по повод професионалния им празник - 14 септември, което се състоя пред Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари.
За безукорно изпълнение на службата писмена похвала получиха Ивелин Димитров, Йордан Йорданов и Николай Халачев от Русе и Иван Райчев от Ветово.
Приветствия към пожарникарите поднесоха кметът Пламен Стоилов и областният управител Венцислав Калчев, а в тържеството участва и новият областен полицейски директор Георги Великов.
Всички почетоха с минута мълчание паметта на осемте загинали в служба на хората русенски пожарникари от 1944 година досега. Наред с това бяха почетени и загиналите американски пожарникари по време на атаката на Близнаците в Манхатън на 11 септември 2001 година.
Веднага след церемонията в Първа пожарна бе направена демонстрация по изкачване на 4-етажна сграда с пожарникарска стълба.
По-късно трима свещеници начело с архимандрит Виктор Мутафов отслужиха водосвет на новата пожаро-спасителна техника на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“. 16-те машини са доставени в Русе по четири европейски проекта. 11 от тях ще работят в града, останалите пет са за  управленията в региона.
Всички машини са нови, оборудвани със съвременни технически средства и отговарят на европейските стандарти за пожарна техника, каза след освещаването началникът на пожарната комисар Димитър Павлов.
Сред тях са две верижни машини за чистене на сняг, верижен камион „Четири сезона“ за пренасяне на инертни материали при наводнения. Доставени са и четири противопожарни автомобила „Рено“ с водни оръдия и автомобил висока проходимост, който може да превозва 1 куб.метър вода.
Той е наречен от огнеборците „Пуканка“ заради малките габарити, но е много надежден за зимата, посочи комисар Павлов.
Има още автостълба с височина 32 метра и щабен джип „Шевролет“ за ръководене на операции по потушаване на пожари.
Комисар Павлов изказа специална благодарност на присъстващия доскорошен директор на ОДМВР комисар Светослав Първанов за приноса му за осъществяване на проектите.