Русенският пилот Пламен Панталеев лансира любопитна идея около провеждането на тазгодишния кръг от държавното първенство по автомобилизъм на затворен маршрут в Русе. Собственикът на „Хоби Кар“, дилър на „Фолскваген“ за Русе и региона, се зае с основните задачи по организация на състезанието /28-29 септември/. Преди няколко месеца той дори проведе безплатен курс за съдии.
„Идеята е грижата по сигурността и безопасността на състезанието да бъде поета този път от доброволци, които в мотоспортовете се наричат маршали. Не става дума за революционно предложение, а за практика в много държави от Европейския съюз. Задачата на маршалите ще е да не допускат зрителите до опасни зони по трасето, да следят за целостта на съответната маркировка /предпазни ленти и др./, да помагат на феновете със съвети за тяхната безопасност. Преди тази роля се изпълняваше от полицията, но не виждам защо трябва да ангажираме по двама-трима полицаи на всеки завой или права. Разбира се, няма да минем и без полицейско присъствие“, разясни Панталеев.
Той добави, че ако имат възможност, организаторите ще се разплатят с маршалите, но ако финансите не достигнат, тези хора най-малкото ще бъдат поканени за специална почерпка.
Ако има желаещи да се запишат за доброволци, могат да го направят с обаждане на 0885 098197 или с писмо на адрес [email protected]
Междувременно Панталеев не скри, че е приятно изненадан от реакцията на Общината по въпросите с организацията на Писта Русе.
„Имаме съдействието на всички общински отдели, от които зависи провеждане на старта. Служителите в тях са подготвени доста добре и на практика не се налага да обясняваме какво трябва да се направи. Мога само да приветствам това отношение“, каза Панталеев.