Високото българско отличие „Златен век“ връчи министърът на културата Петър Стоянович на преподавателката по пиано от русенското Национално училище по изкуствата Даниела Кюркчиева. Русенката получи наградата завчера, когато на официална церемония в София Стоянович връчи традиционните награди на изтъкнати творци по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май.
Преподавателката по пиано получи престижното отличие, което представлява стилизиран печат на Симеон Велики, за неоспоримите си заслуги за отглеждането на млади музикални таланти. Наградата е признание за всеотдайността на Даниела Кюркчиева, която е извела десетки русенски деца до участия в престижни фестивали и майсторски класове, до много национални и международни награди, дипломи, медали, грамоти, стипендии, номинации.
В презентацията за постиженията на Даниела Кюркчиева като преподавател бе подчертан приносът й за издигане авторитета на България в световен мащаб. Само в последната година трима ученици на Кюркчиева - Десислава Карагьозова, Йоана Делимаркова и Николай Димитров, спечелиха призове в конкурса „Американ протеже“ в САЩ и покана за концерти на сцената на легендарната „Карнеги Хол“ в Ню Йорк.