С условни наказания се отърваха 14-годишният „куриер на здравната каса“ И.Д. и 34-годишният представящ се за „доктор Димитров“ Н.И. Хванатите на 18 май измамници, в чийто капан падат наивни пенсионери, които им харизват последните си пари, се споразумяха за присъдите си с беленската прокуратура само два дни по-късно.
Познатата схема на телефонните измамници била приложена на дядо от Бяла. Мнимият лекар му се обадил с тревожната вест, че зет му е болен и трябва да му се постави инжекция за 3000 лева, в противен случай ще умре. Набелязаният за жертва пенсионер споделил с роднини, че са му поискали пари от болницата за инжекция и те се опитали да го убедят, че това е измама, но без успех. Тогава близките решили да се обърнат към полицията и в 14 часа подали сигнал. Така в момента на предаването на парите бил заловен куриерът - 14-годишно циганче от горнооряховското село Нова Върбовка, което въпреки крехката си възраст било с внушителните 180 см ръст. Малко по-късно бил задържан и „д-р Димитров“ - криминално проявен мъж, роден в Камен, но живеещ също в Нова Върбовка. Установено е, че той е докарал момчето с кола до Бяла, за да го използва за „муле“ при вземане на пари от измамени.
За коварния капан, в който дядото доброволно тръгнал да скача, но благоприятно стечение на обстоятелствата го спасило, 14-годишният ученик бе наказан с половин година условно с две години изпитателен срок. 34-годишният му другар в измамите, който вече има присъда зад гърба си, пък се размина с една година условно и три години изпитателен срок.