Уникална техника вчера обиколи част от русенските улици, за да събере информация, необходима за проектиране на маршрутите на велоалеите. Нейният собственик - варненската фирма „Инжконсултпроект“, която спечели поръчката да разработи мрежата от велоалеи, за първи път в Русе я използва на реален обект. Освен в България, втората такава машина в региона имало в Словения, но там тя била поръчана от държавата.
Специализираната подвижна лаборатория Road Doctor, напълно покрива името си, защото чрез събраните обективни данни може да се прецени къде, какви мерки и кога трябва да се вземат при ремонта на пътищата, каза управителят на фирмата Иван Колелиев.
А зам.-кметовете Димитър Наков и Свилен Иванов заявиха, че биха ангажирали уникалната техника и за обследване на дефектите по русенските улици.
Впрочем Иван Колелиев разказа, че така биха се спестили много средства, защото събраната информация позволява да се прецени какъв точно е проблемът, кога е подходящо пътят да се ремонтира, преди да се стигне до аварийно състояние. Варненци това са го видели във Финландия, откъдето е закупен „Пътният доктор“.
Лабораторията представлява ван, оборудван с камера с висока резолюция, GPS, лазерен скенер, георадар и акселометър. С тях се извършват комплексни измервания в различни направления, а всички получени данни се синхронизират и обработват с разработен за целта софтуер. Системата работи с 3 компютъра, има монитор, на който в реално време може да се види заснетото. Камерата и GPS-ът дават данни за параметрите на пътя, георадарът определя дебелината на пътната настилка и видовете пластове до 60 см дълбочина. Лазерният скенер засича коловозите по платното и напречните наклони. Управителят на „Инжконсултпроект“ обясни, че при периодично обследване на пътя може да се види дали коловозите се увеличават, а когато тази информация се съпостави с данните от георадара, да се установи и причината за тяхното появяване.
При обследването на русенските улици, по които ще има велоалеи, ще се съберат данни за широчината и тротоарите по цялата им дължина, ще бъдат идентифицирани стеснените участъци, съседните сгради, дървета и т.н. Данните ще послужат да се направят препоръки към велотрасетата при същинското проектиране.