Отборът на „Дунав 8806“ ще се включи активно в кампанията по кандидатурата на Русе за европейска столица на културата през 2019 година. Състезателките от шампионския тим ще играят мачовете си от турнира ФИБА Еврокъп и Националната баскетболна лига с логото на кампанията на екипите, съобщи вчера зам.-кметът Свилен Иванов. На нея бяха представени и трите попълнения от чужбина - швейцарката Каролин Тюрен, американките Шанте Еванс и Тиа Люис.
Ръководството на „Дунав 8806“ ще бъде инициатор и на нововъведение при провеждането на тазгодишния турнир за купата на България.
„На заседание на Лигата на 5 септември пледирахме за премахване на плейофите и за организирането на турнир с всички 7 отбора. Идеята е лидерът в НБЛ към момента да пропусне по право първия кръг, като всички други тимове да се срещат по силата на пълен, а не на дирижиран жребий“, обясни Иванов.
Предложението означава на практика, че „Дунав 8806“ и „Нефтохимик“ например могат да се бият още във втория кръг и така да излязат за финал далеч преди финала.
Другото предложение е НБЛ да организира предсезонен турнир в навечерието на държавното първенство. Според Свилен Иванов така ще се направи реклама на женския баскетбол. Състезанието с представителен характер би могло да бъде насрочено за 12 октомври. Иначе жребият за новия шампионат ще се тегли в началото на октомври.
Първите две контролни срещи на дунавки ще са на 16 и 17 септември. Тогава те ще гостуват на румънския „Александрия“. Ответните мачове в Русе ще са на 23 и 24 септември и ще започнат в 18 часа.
„Последните държавни първенства повишаваха интереса на зрителите с всеки шампионат. Миналата година например смятахме, че надпреварата в НБЛ няма да има аналог по емоция, равностойност и конкуренция. Ето обаче, че идният сезон се очертава да е още по-интересен и равностоен. Знаете каква селекция върви в „Хасково“, „Нефтохимик“ и „Монтана“. „Левски“ пък е непредсказуем отбор. Най-хубавото е, че повечето националки ще играят в българското първенство“, отбеляза старши треньорът на „Дунав 8806“ Георги Божков.