Специфичен нюанс внесе русенското присъствие в поредното издание на традиционния фестивал „Диван филм фест“, който се провежда всяка година в края на август в румънското арт селище Четате. Фестивалът обединява филмови творци, музиканти и литератори от балканските страни, като богатата му програма включва и интригуващ кулинарен елемент също с балкански привкус.
Тази година в артистичната многотия от хора на съвременното изкуство българското участие освен с кинаджии бе оцветено и от ракурса на изобразителното изкуство. И тъй като в основата на феста е заложено хумористичното начало, традиционно присъщо на хората, които обитават полуострова в източната част на европейския континент, не е изненада, че Русе се включи именно със забавната рисунка.
През втория ден на празниците на брега на Дунава успоредно с филма „Мисия „Лондон“ бе показана и съвместната изложба от карикатури на русенски и румънски художници „България и Румъния заедно в Шенген“. Тя бе създадена в рамките на проекта за мултикултурно и интердисциплинарно междууниверситетско сътрудничество, припомни Елена Великова, директор на Художествената галерия в Русе и куратор на изложбата. А художникът Валентин Георгиев е бил поканен от главния организатор на фестивала Мирча Динеску със специална задача. Докато близо 80-те участници в арт симпозиума са се отдавали на творчески и не дотам творчески занимания, Вальо е правил техни шаржови портрети. Рисуваните образи ще влязат в каталога на фестивала, който се издава всяка година след приключването на творческата фиеста, и ще заместят обичайните фотографии на участниците.