Българите, които живеят в Молдова, са по-българи от нас. С тази констатация, която хем е радостна, хем звучи малко песимистично, се завърнаха самодейките към читалище „Светлина“ в село Сваленик. Жените от групата за автентичен фолклор върнаха визитата на певиците от село Кайраклия в Тараклийска област в Южна Молдова, които пък гостуваха в живописното село в Ивановска община преди месеци.
По първоначални пресмятания сваленишката група трябвало да пристигне в Кайраклия в ранния следобед. Шофьорът обаче се объркал по пътищата в Румъния и заради това бусът с групата известно време блуждал из румънските територии, където липсата на указателни табели допълнително допринесла за закъснението.
Пристигнахме едва към полунощ, разказват жените от Сваленик. Въпреки късния час, техните домакини ги очаквали - всъщност ги чакали още от три следобед - с традиционната българска пита и с музика. Посрещнала ги дори младата Албена заедно с мъничкото си тримесечно бебе - когато молдовските българи бяха в Сваленик, Албена беше бременна, спомнят си жените. И след като вече в часовете почти на разсъмане се напрегръщали и нацелували, над село Кайраклия се понесли българските народни ритми и българите от двете села се уловили на радостно хоро.
Трите дни на гостуването на сваленичани минали като на филмова лента. Групата от самодейките изнесла няколко концерта в Кайраклия и в Тараклия, успели да отидат и в съседното село Копчак, където живеят предимно гагаузи, за да участват в техния традиционен празник в деня на Света Богородица. Всяка година на този ден българите от Кайраклия ходят в Копчак, а тази година уведомили комшиите, че няма да могат да присъстват, тъй като имат гости от България. „А, как така няма да дойдете?! - рекли копчанци. - Като имате гости, доведете ги и тях!“. И цялата весела група заминала за Копчак, където сваленичанки изпели няколко песни в концерта. Същата вечер пък в Кайраклия се събрали на тържество за имения ден на трите Марии от молдовската самодейна група.
Толкова са сърдечни, с такава радост и внимание ни обграждаха, разказват за гостуването си певиците от Сваленик. На празника на независимостта на Молдова домакините обявили, че посвещават празника на своите гости. По време на концерта на площада в селото се редували да пеят и кайраклийчанки, и сваленичанки. Голямата изненада била песента, която ръководителят на молдовската група съчинил специално за Сваленик. В нея се пее за „нашата земя вълшебна“, а в припева се повтаря „Бре,бре,бре!“, разказват от сваленишката група.
Последният ден от гостуването бил отдреден за посещение на общинския център Тараклия. В голямото читалище „Олимпи Панов“ в центъра на града се срещнали с председателя на читалищното настоятелство Иван Боримечков. Сваленичани поставили цветя пред паметника на Олимпи Панов, който е родом от Тараклия, и запалили свещ в църквата „Св.Георги“. Пак да дойдете - заръчвали на изпроводяк жените от Кайраклия. Първо вие ще дойдете - отговаряли певиците от Сваленик. И вече кроят планове къде да заведат своите приятели следващата година.